Расистський піар по-тернопільськи. Майстер-клас від місцевих газетярів

Здавалося б, що може бути краще, коли про маловідому пострадянську державу, знану лишень на фоні Чорнобиля й братів Кличко,  як гриби після дощу появляються публікації в іменитих європейських медіа на чолі з американським CNN? Невже це не привід для радощів? Бо ж востаннє така цікавість до неньки-України була прикута хіба що під час "Помаранчевої революції" й навколо арешту Юлії Володимирівни Тимошенко... Проте, не потрібно навіть вчитуватися в статті закордонних вісників, щоб зрозуміти – тішитися тут нічому.

Картина Рєпіна "Не ждали": в центрі міжнародного скандалу опинилося західноукраїнське місто Тернопіль. А все через публікацію в місцевій газеті "Нова Тернопільська...", де на першій шпальті була розміщена писанина із заголовком "Біля "Орнави" лилась "чорна" кров" та лідом "Араби з неграми бились за наших курвів" (детальна інформація тут). Власне, це й викликало ажіотаж серед міжнародних мас-медіа.

Почитавши цю дурню, яку назвати "журналістським матеріалом" язик не повертається, виникає думка: на що ще здатний головред заради дешевого й відверто принизливого піару та ще й тоді, коли не за горами Євро-2012? Хоча, варто віддати належне, реклама для провінційної газети ще й як вдалася. Адже за якихось дві доби про неї не говорили хіба що ліниві.

Як відомо: "де лайно - там і мухи". Коментарі під публікаціями у інтернет-виданнях на тему не лише тернопільської, а й загальноукраїнської ксенофобії й расизму до представників інших національностей та нацменшин створювали звичайнісінький, звеняйте за слівце, срач. Бо кількість брудних лайок, матюків й погроз на адресу темношкірих відверто вражали.

"Вікіпедія" трактує патріотизм як любов та/або відданість до якоїсь країни. Нічого такого , де б йшлося про "вигнання", "спалювання" та "вішання" "чорних мавп" популярна енциклопедія не містить. Одначе, у вищеназваних коментарях мені швидко дали зрозуміти, що як "Вікіпедія", так і я сам – помиляємось. І щоб бути справжнім українським козаком, неодмінно треба відлупцювати одного, а краще двох чорношкірих. – А то понаїхали тут (цитата – авт.).

Довгоочікувана реакція-відповідь головного редактора "Нової Тернопільської газети" Миколи Мартинчука на скандал, спричинений публікацією у його виданні, виявилася несподіваною, принаймні для мене. Представник преси заявив, що не вважає цю статтю образливою і не бачить в ній порушення журналістських стандартів та етики.

- Ми не говорили, що африканці та араби - люди нижчої раси. Але якщо вони тут вчаться, то повинні поважати наші закони і традиції, а вони часто порушують їх", - заявив Мартинчук.

Логіка в словах головреда – очевидна. Тільки, бач, проблемка: невже бійка в барі – настільки серйозна й важлива тема, яку слід висвітлювати на першій шпальті газети? І ще: хіба у файному місті всі біди від проституції та зростання криміногенної ситуації – через африканців й арабів? Так собі й уявляю, як стоїть припаркований біля входу до "Орнави"  розцяцькований "Кадилак", а в ньому сидять трійко гангстерів з револьверами й кілограмом марихуани на задньому сидінні. А гарненькі білявки тільки й чекають, коли ж нарешті через них почнуть битися-стрілятися темношкірі "мальчіки".

Проте, що тут казати й навіщо розпинатися, пояснюючи про необхідність дотримуватися загальноприйнятих журналістських стандартів, або, принаймні, етичних норм та людської моралі? Бо, так зрозумів, PR – дорожчий за честь.

Згадую слова одного тернопільського "ультпарпавого" нацоналіста, який переймався тим, що чорношкірі медики-студенти захоплять всі робочі місця в лікарнях, а українським випускникам навіть в занюхану поліклініку ніде буде влаштуватися (до речі, подібні "думки вголос" чув й від інших городян). Так ось, варто лише підрахувати, скільки наших лікарів та медсестер працюють в Лівії і тільки тоді розкидатися національними гаслами й псевдопатріотичними говірками. Про тьоть і дядь в Італіях, Іспаніях, Канадах - взагалі мовчу.

Ми так часто стали нарікати на президента, на лінивих депутатів-крадіїв й на зростання цін, що перестали зважати на власну культуру та світосприйняття, яке давно потрібно перезагрузити та відформатувати. Бо, погодьтесь, що зовсім не кльово, коли про тебе тільки й знатимуть по шаблону: Чорнобиль, а тепер ще й расизм на заході України.

Фото: "Сегодня.ua"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі