Максим Кияк
Інститут Центральної Європи, кандидат філософських наук.
29.01.2012
3

Євро-2012. Польський вимір.

Згадаймо квітень 2007 року. Ейфорія, гордість за власну країну переповнювали нас. Ми – майбутні господарі європейського футбольного дійства. Проте, з плином часу, зациклившись на власних численних проблемах у зв'язку з проведенням майбутнього Євро-2012, часто забуваємо, що на Захід від кордону, у сусідній Польщі, також можуть бути свої негаразди, пов'язані з проведенням континентальної першості з футболу. Більше того, неодноразово ми чули страшилки про те, що, начебто, існує вірогідність відмови від спільного чемпіонату з Україною співорганізатором чемпіонату, та, більше того, країною-членом ЄС.

Разом із тим, і в самій Польщі ситуація не була й не є такою безхмарною. Серед причин - як наслідки світової фінансової кризи та важкі погодні умови, так і недобросовісність підрядників. Так, зокрема, було розірвано контракт із підрядниками, котрі займались спорудженням стадіону у Вроцлаві, а також збанкрутілою китайською фірмою, якій було доручено будівництво відрізку автостради А5, що з'єднує міста Лодзь і Варшава. Загалом, дороги на сьогодні вважаються у Польщі ахіллесовою п'ятою номер один. Тому під час Євро-2012 туристів будуть заохочувати використовувати й інші види транспорту, на кшталт, літаків та потягів.

Саме залізничні шляхи сьогодні є в поляків ще однією проблемною точкою. За інформацією деяких польських медіа, для того, щоби нині дістатись із Гданська до Варшави, необхідно більше часу, ніж це було, скажімо, під час Другої Світової війни.

Як не дивно, але не менш гострою у наших західних сусідів все ще залишається проблема поселення вболівальників. Не дивлячись на це, практично всі номери готелів, ціни на які зросли вдвічі, давно заброньовані. Проте питання із нестачею місць для шанувальників футболу досі є гострим.

Не дивлячись на всі труднощі, на сьогоднішній день понад 60% поляків переконані, що майбутнє Євро-2012 позитивно позначиться на економіці їхньої країни. Далеко не останнім, проте чи не найважливішим штрихом під час підготовки є для Польщі сьогоднішнє відкриття Національного стадіону у Варшаві, вхід на який буде безкоштовним,  розпочалось буквально щойно, о 15.00 за київським часом. Грандіозне дійство, що має назву „Ось і я!", відкриватимуть, до речі, наші "Гайдамаки" спільно з легендарним місцевим гуртом "Voo Voo". До слова, поляки, на відміну від нас, вирішили не запрошувати на цю подію зірок світового масштабу типу Анастейши чи Шакіри.

Саме відкриття спортивної арени було під загрозою зриву, та лише кілька днів тому мерія міста Варшави дала дозвіл на святкування. Вже 8 червня тут повинен буде відбутися матч-відкриття між збірними Греції та Польщі, а також ще дві групові зустрічі, чвертьфінал і півфінал чемпіонату. Не зважаючи на те, що вартість цієї спортивної арени є на сьогодні чи не найбільшою у світі, поляки з нетерпінням чекали на її відкриття. Прогнозується, що всі 58 тисяч місць на стадіоні будуть зайняті вщент. То ж нам всім тепер варто щиро порадіти за наших сусідів з цією, без сумніву, історичною подією в історії їхньої держави.

Стадіон у Варшаві. Два з половиною роки за три хвилини

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі