Три стадії

"Все минає з тим, аби повернутися", - так писав стародавній мислитель Сенека в одному зі своїх моральних листів до Луцілія.
І справді, ми спостерігаємо в навколишньому світі повторюваність багатьох явищ, зумовлених зовнішніми чинниками - чи це оспівана поетами зміна дня і ночі, чи зміна однієї пори року іншою, чи періодична поява комет на небі або припливи й відпливи з періодом "двічі на добу" - пише ректор франкового ВНЗу Іван Вакарчук. Подіям властиво повторюватися. Кожна людина, яка вперше переживає ту чи іншу ситуацію вважає, що це ексклюзив. Що ніколи і ні з ким нічого подібного не траплялося. А якщо і траплялося, то саме в нього все буде по іншому.  Набагато краще.
Боржники, які винні гроші, скажімо банку, та яким випадає нагода стати учасниками опису, арешту та вилучення наявного в будинку майна (це наприклад) переживають чи проходять три стадії. Іноді друга стадія упускається, якщо при вчиненні виконавчих дій відсутні жінки, але то рідко. Різні люди, різні проблеми, різні суми боргу – лише колектор та три стадії залишаються тими самими.
Стадія перша – "понти". Приїхавши до боржника додому  та пояснивши йому, що зараз буде відбуватися, скажімо, опис та вилучення майна, можна почути багато погроз в свій адрес. Виявляється, що в боржника немає жодного знайомого, який міг би позичити йому кошти погасити борг перед банком, проте є десятки, сотні а то й багато сотень знайомих, які допоможуть "порвати колектора, яку тузик жучку". Перша стадія , мабуть, найдовша. Ну так чомусь  стається, що люди довго не можуть повірити, що те, що стається з усіма іншими, нині сталося саме з ними. Коли вантажники уже виносять половину описаного майна, настає друга стадія.
Плач, або пожалійте нас.  Перебіг зазначеної стадії проявляється в тому, що боржники, зазвичай жінки, починають голосно плакати та розповідати, які в них в сім'ї біди, які всі хворі, як сильно вони хочуть гасити кредит, але постійно їм щось заважає тощо. Дана стадія закінчується з завершенням завантаження майна в вантажну машину.
Третя стадія – хабар. Ну авжеж, куди ж без корупції?  Під час третьої стадії боржники пропонують колектору хабар.  Як показує життя, за хабар в Україні можна вирішити дуже багато чого, але коли керівництво колектора організувало виїзд до боржника (домовленості з водієм вантажної машини, з представниками правоохоронних органів, понятими, відділом ДВС, вантажниками тощо) то пропонувати хабар уже пізно. Слід було думати до цього. Але краще, для боржника звичайно, кошти, які він хоче використати як хабар, застосувати для погашення заборгованості. Адже хабар не усуне проблеми, а лише відтермінує її, що в кінцевому результаті нічого не змінить.
Усі без винятку колектори та державні виконавці, які чули про таку класифікацію стадійності процесу вчинення виконавчих дій щодо стягнення заборгованості абсолютно погодилися з нею. Люди різні, а поведінка схожа. Людська природа не змінюється протягом сторіч.
То чи не краще у випадку виникнення проблем з обслуговування боргів домовлятися з кредитором в рамках умов визначених кредитним договором, ніж вважати себе не таким, як усі, та смішити колектора черговим спогляданням перебігу трьох стадій?

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі