Дмитро Мурін
Голова Київської міської організації ВГО "Громадянська позиція"
06.12.2011
6

З Днем українського війська!

Своє вітання з приводу Дня Збройних Сил України я хотів би зробити дещо незвичними думками, які вже хтось бачив, але від  цього вони не стали менш химерними. Але дайте пофантазувати людині, що маючи офіцерське звання, не служила жодного дня - можливо в мені говорить військова нереалізованість?! Дивись, якийсь прагматик, особливо з військовим досвідом, і знайде в цьому щось цікаве і корисне...

Я б хотів бачити армію не лише як військову машину. Я б хотів щоб це була система, періодично проходячи через яку, людина здобувала не тільки навички поводження зі зброєю, а й вчилася самодисципліні, мужності, відповідальності перед собою, перед тим, хто поряд з тобою, перед своїм народом. Вчилася готовності впевнено зустрічати будь-які небезпеки та життєві складності, і виходити з них переможцем, при цьому набуваючи психологію Захисника. Вчилася знаходити спільну мову з іншими, набувала великої кількості контактів і соціальних зв"язків, і відчувала, що вона є часткою українського організму, що живе певними цінностями і має певну місію.

Ви знаєте швейцарский принцип віськової організації? Солдат на початку там проходить службу чи три чи шість місяців, а потім щороку відбуває на військові збори на кілька тижнів, вириваючись зі звичного життєвого контекту і попадаючи в інший світ - людей зброї, які, втім, за короткий час знову стануть звичайними громадянами. Приблизно так само і з офіцерами, але в них збори займають більше часу. Зброю і обмундирування вони зберігають вдома і готові будь-якої миті перетворитись цивільних в військових.

Чи можна вже в найближчий час сформувати військові підрозділи, сформовані за "швейцарським" принципом, додавши в це нових, гуманітарних сенсів, проякі я сказав на початку? Можливо, такі частини були б не менш ефективними в військовому значенні, ніж звичайні? Можливо, люди, які періодично проходять таке короткочасне "перезавантаження мізків", і в когось подальше переосмислення свого життя - будуть більш ефективними в цивільному житті? Можливо, такі експерименти б струснули розчароване і застояле українське суспільство, додало б енергії творення принаймні якійсь його частині?

Хотілося б бачити в Україні суспільство, де лицарство і шляхетна переможність - реальні цінності. Можливо, Нова Армія взяла б на себе місію сприйяти в цьому, не забуваючи звісно про своє головне призначення - бути здатною відповідати на військові виклики?

Зі святом вас, військові люди!

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі