четвер, 10 листопада 2011 14:00
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Запах лиця

Бачив, як двоє дядьків стояли під навісом коло під'їзду, курили й дивилися на дощ. З ними й дід стояв, тримав на руках кицьку. Вона прибігла з-під дощу, зовсім чужа, й попросилася на руки до нього, а не до когось із тих двох.

Про таких, як він, кажуть — котячий батько. Вона, мабуть, відчула це. Я потім спитав, за що його коти люблять. Й дід розказав історію про те, як через кота познайомився з майбутньою жінкою.

Після війни він прийшов з армії й був ще нежонатий. От він іде якось повз дівчачий гуртожиток, де жили будівельниці. І тут під ноги йому, з вікна другого поверху, хтось викинув кошеня. Він узяв те кошеня й голосно спитав, хто це зробив. З вікна визирнули кілька дівчат і сказали, що кошеня погано поводилось — що ж із ним було робити?

Там було семеро дівчат, як же ви вибрали одну, ту, що вам треба?

— А я вам зараз поясню, — пообіцяв він і пішов до них, прикидаючи по дорозі, де мусять бути двері їхньої кімнати.

Дівчат там виявилося семеро. Він розказав їм, що кошеня ще маленьке і якщо воно десь напісяло абощо, то його треба виховувати, а не викидати. І воно вам за те все життя буде вдячне, щоб ви знали.

Думаю, хитрі дівчата, може, й спеціально викинули на нього те кошеня, бо він тоді був презентабельним кавалером, носив ще армійську одежу, бо не заробив на якусь іншу, а працював так само на будівництві, як і вони. Отже, можна зробити висновок, що коти з доброго дива нікому на голову не падають.

— Але ж там було семеро дівчат, як же ви вибрали одну, ту, що вам треба?

Він трохи подумав і сказав:

— Я почув запах її лиця і зразу подумав — моя.

Його жінка недавно вмерла, і він живе сам.

Кота в хаті нема. Чому — я не спитав, бо трохи боявся, що він скаже, мовляв, просто так, нема та й годі. А воно насправді ніколи не буває просто так.

Зараз ви читаєте новину «Запах лиця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі