четвер, 11 липня 2013 17:57
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

За чередою

Найулюбленіші ландшафти твоєї душі найважче комусь показати, бо вони дуже прості. От, наприклад, літо, вечір, сідає сонце й ти йдеш за чередою. Корови — з поля додому, а ти за ними. І все. Більше нічого. А саме це ти найбільше любиш — так любиш, що ціле життя переживаєш той рух за чередою заново, мабуть, частіше, ніж насправді було з тобою. Але спробуй про це розказати як про чудо! Само воно нічим не особливе, схоже на те, як у метро, на переході з однієї лінії на іншу, в годину пік, повільно йдеш у натовпі. І, як солдат, іноді міняєш ногу, щоб не наступити на п'яту комусь, хто попереду. Отак і тут — корови йдуть повільно, бо напаслися, їм важко себе нести рівно. Ні, це не так, як у метро, бо там із натовпу кортить швидше вибратися, а тут — щось таке, ніби пливеш за спокійною течією, і якщо хочеш, можеш обняти якусь корову за шию, їй байдуже, вона замислилася про те, що скоро прийде додому.

Коровам важко нести себе рівно

Наш двір — один із крайніх од поля, і мені можна звернути б сюди вслід за своєю коровою, а чужі й самі дійдуть. Але я любив пройти за ними далі, й подивитися, як кожна з них завертає до свого двору, і там завжди хтось є, якісь діти чи дівчата, чи давні діди.

Це той час вечора, коли в кожному дворі хтось мусить бути, щоб зустріти корову. Це особливий час, коли переживаєш увесь видимий простір як щось обжите й тепле, що дає себе повільно роздивитися й здається вічним. Мені тільки було трохи неспокійно в тому місці, де вулиця роздвоюється — направо веде на Башевщину, а наліво на Кудрівщину, і я звертав наліво. Бо той відрізок набагато довший, і можна ще пройти, щоб побачити, як у тебе попереду корів стає все менше, а позаду зостається порожня вулиця, і над нею висить легкий золотий дорожній пил, підсвічений сонцем, що вже торкнулося краю горизонту.

Зараз ви читаєте новину «За чередою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі