четвер, 08 жовтня 2009 18:13
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Інші люди

 

Цьогорічну відпустку, як і чимало літ перед тим, я провів у такому місці, де багато дерев і мало людей. Тобто їх там трохи є — звичне коло знайомих облич, щоденного споглядання яких тобі досить для щастя. Інших майже нема. А якщо хтось туди зайде раз на півроку, то це подія. А якщо при тому ще скаже на прощання, мовляв, "ну, я ще якось до вас загляну", то в це так мало віриться, що баба Катя каже навздогін ласкаво-уїдливо:

— Ага, загляне він — собаці під хвіст!

Отак воно там. Я звик до цього й звик нормально повертатися звідти. Але цього року при поверненні сталася дивовижна річ: я геть забув, що десь є інші люди. Їхав від Миргорода до Києва й розглядав дерева вздовж траси. Їх там, мабуть, сотні тисяч. Але ця кількість не набридала й не пригнічувала, не сприймалася, як натовп. Я легко міг бачити кожне дерево окремо й дивувався, як вони розумно живуть, як уміють розташувати себе в навколишньому просторі.

Дівчата вміють бути схожими на дерева

Доїхавши до Києва, пересів на метро й тільки тут зрозумів, що зовсім забув про інших людей. А тут їх стало враз багато — порівняно з тим місцем, звідки я приїхав. І я дивився на них так, що декотрі аж занепокоїлись і, мабуть, думали: чого цей старий пень до нас так придивляється? А я не міг утриматися від розглядання, бо всі вони здавалися смішними, недолугими й навіть потворними. Вони всі були невідомо нащо. Серед них не знайшлося нікого, хто хоч трохи був би схожий на дерево. Хіба що дівчата, й то не всі, уміють бути схожими на дерева своєю природою й поведінкою. Зрештою, саме дівчата й примирили мене з новою дійсністю. Доїхавши до кінця, я вже менше думав про це. За півгодини все ввійшло у звичну колію.

Але тепер я думаю: коли все було нормально — коли я забув про інших людей чи тоді, коли звик до того, що вони є?

Зараз ви читаєте новину «Інші люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі