четвер, 17 червня 2021 17:00
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Від Полікарпа до Мажора

Якщо мене запитати про головну подію 1988 року, я назву Євро-88. Той чемпіо­нат був особливий. Уперше його повністю показували по телевізору.

На третьому курсі радянські студенти педагогічних вузів їхали вожатими в піонерські табори. Сесію здавали в травні. Мій табір мав початися в серпні. Тому весь червень я був вільний. До того часу ми розбіглися з Лесею і дівчини я не мав. Жодні думки крім футболу мене не відволікали.

За два роки до цього збірна Лобановського вдало розпочала чемпіонат світу в Мексиці й драматично програла Бельгії. Я відчував, таке не повториться.

Словом, удома було добре. Не заважав навіть агресивний кіт Полікарп. Він мав дурну звичку залазити під стілець і дряпати за ногу всіх, хто проходить повз. Якось у Тальне приїхала двоюрідна сестра з 5-річною Лесею.

— Ой, котик! — зраділа вона й нагнулася під стілець. Через секунду на лобі з'явилися три криваві смуги.

А ще в червні прийшов з армії сусід. Я побачив Сашка Костенка, якого дражнив Костенком-Карим, при параді у військовій формі.

— Карий, привіт! Як справи? — запитав.

— Чьо такоє?

Правда за місяць він уже говорив українською й приходив їсти груші, яких не бачив два роки служби в Мордовії.

Ще того червня мати наказала викласти цеглою й зацементувати доріжку до хліва. Я впорався до початку чемпіо­нату. Лобановський і команда мене не підвели — виграли срібні медалі, обігравши Англію й Італію.

Відтоді минуло 33 роки. Дивлюся черговий чемпіонат Європи без пієтету. Розумію, що наша збірна не гратиме у фіналі.

У дворі теж сумно. Матері давно немає, а про ті часи нагадує заросла бур'яном доріжка, якою майже ніхто не ходить. Замість кота Полікарпа маю лагідного не в міру пса Мажора. Який чомусь люто гавкає на Сашка Костенка, коли той проходить вулицею.

Зараз ви читаєте новину «Від Полікарпа до Мажора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі