четвер, 12 березня 2020 17:05
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Остання крапля

Теорію про останню краплю розповів мій товариш Андрій. Це було ще за тих часів, коли живий був його батько. Ми саме збиралися в Голу Пристань Херсонської області.

Перед від'їздом товариш передивився господарство.

— Хату зачинив, — бубнів собі під ніс. — Собаку Кузю на ланцюг посадив. Батька на ланцюг посадив. Ну все, — плеснув мене по плечу. — Можна їхати!

Я глянув на Андрія дурним поглядом.

— Тобто, як це батька на ланцюг посадив?

Товариш був у гарному гуморі.

— Ходімо, подивишся, — повів мене до літньої кухні.

Та картина назавжди закарбувалася в пам'яті. На старому панцирному ліжку лежав п'яний дядько Петро. У стіну було забито міцний залізний клин. Від нього тягнувся ланцюг до руки. Сцену завершували масивний навісний замок, накинутий на праву руку дядька Петра, й алюмінієва миска під ліжком для справляння потреб.

— Коли йде в запій, — скаржився Андрій, — то виносить усе із хати. Не можу весь час його пильнувати. Придумав радикальний спосіб. Отак посидить на ланцюгу кілька днів, ломка минає, а тоді проситься:

— Андрію, синку! Дякую тобі, що посадив мене. Бо був би все з хати виніс. А тепер я нормальний, відпусти.

Все було би нічого, але за кілька місяців старий пияк отримав нагоду помститися.

— Я здуру розповів, що знайшов на городі закопаний бутель із горілкою, — зізнався Андрій. — Для батька це стало останньою краплею. Він заревів, як бик, вирвав клин, ухопив сокиру й кинувся за мною. Я оббіг тричі довкола хати, коли впав. Думав, смерть моя прийшла. Але пощастило. Батько зачепився ланцюгом за сливу й не міг розплутатися.

Відтоді минуло майже 30 років. Андрій живе самотньо у просторій хаті. Жінка пішла до іншого, син виїхав за кордон. Дядько Петро давно помер. Недавно рекетири віджали в Андрія останній бізнес.

— Я не знаю, — скаржиться при зустрічі, — чи це вже остання крапля, чи ще щось буде?

Зараз ви читаєте новину «Остання крапля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі