четвер, 06 травня 2021 17:00
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Олег із дитинства

За 20 хвилин до закінчення робочого дня телефонує редактор "Вечірніх Черкас".

— Юро, сходи в "Хрещатик Сіті". Там представники уповноваженого з прав людини проводять захід. Уранці напишеш щось на сайт.

На дворі ллє холодний дощ. П'ю каву й вирушаю на засідання. Запізнююся на кілька хвилин. У залі темно. Показують фільм про спортсменку, яка вирвалася із села. Її мати не підтримує вибір доньки.

— Я все життя пропрацювала в селі й ти могла би! — каже з досадою.

У залі тепло й темно. Мене розбирає сон. Згадую, як у дитинстві ми грали в хокей. Збиралися вулиця на вулицю. У фіналі завжди виходили з вулицею Котовського. Вони мали двох неперевершених гравців — Мишка й Олега. Обоє прекрасно каталися, були технічними й швидкими. Але сварилися між собою весь матч. Олег був світлий, синьоокий і червонощокий, ніби яблуко. Михайло дражнив його клоуном.

— Клоун, я зробив ривок на 20 метрів, а ти мені пас не віддав!

За хвилину знову.

— Клоуняро, ти в обороні сьогодні відпрацьовуватимеш?

Олег огризався, але терпів.

Фільм закінчується й учасники починають обговорення. Я не витримую, йду додому. На ранок дивлюся свої записи й не можу скласти жодної цільної картини. Телефоную організаторці.

— Усе розкажу, — щебече в трубку. — Я вас запам'ятала. Ви отой сивочолий чоловік, що сидів у куточку.

Я мало не падаю зі стільця. Так мене ще ніхто не називав.

— Як ви сказали? — дивуюся. — Сивочолий? Хіба ви не знаєте, що сивочолим у цій країні можна називати лише одного чоловіка.

Розпитую її про захід і кладу слухавку. Намагаюся забути цей випадок. Але "сивочолий" не виходить з голови. Хіба я вже такий старий? Увечері чомусь знову згадую Олега. Після школи він поїхав учитися до Києва й більше не повертався. Тепер, мабуть, теж сивочолий. А якби залишився в Тальному, досі був би клоуном. У крайньому разі сивочолим клоуном.

Уявлення не маю, на яке слово він мав би ображатися більше.

Зараз ви читаєте новину «Олег із дитинства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі