четвер, 19 листопада 2009 22:53

Росії вигідно тримати українську ГТС у плачевному стані - експерт

Росії вигідно тримати українську ГТС у плачевному стані - експерт

Науквоий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко вважає, що від отримання Росією контролю над українською газотранспортною системою (ГТС) Україна програє.

Таку думку він висловив у четвер ввечері в ефірі "5 каналу".

"Є певне занепокоєння в політичних колах навіть не в тому, що росіяни отримають прямий контроль над українською трубою, бо навряд чи хтось з української влади піде на такий самогубчий крок. Питання в тому, що під загрозою залишаються домовленості між Україною і Європейським Союзом, досягнуті у Брюсселі і зафіксовані у відповідній декларації. Там містяться дуже серйозні зауваження щодо реформ газотранспортної галузі, які можуть зробити її більш транспарентною і конкурентноздатною", - розповів експерт.

За його словами, що стосується російських пропозицій щодо модернізації української труби, то вони зовсім інші.

"Росіяни мають інші концептуальні погляди на те, як має розвиватись українська ГТС. Погляди Європи та Росії на це питання мало поєднувані між собою. Російський підхід полягає в тому, що все має залишатись так як воно є. Можливо, йдеться про певну участь у консорціумі, але для них важливо заблокувати процес реструктуризації і реформ у відповідності до брюссельської декларації", - зазначив Сушко.

Він також висловив тривогу з приводу того, що ситуація з виконанням пунктів декларації з ЄС не дуже оптимістична.

"Рівень імплементації зобов"язань, які брала на себе Україна, щодо реструктуризації газової галузі, дуже низький. Це пов"язано не лише з кризою. Ми бачимо дефіцит політичної волі, зумовлений тим, що основні гравці на газовому ринку не зацікавлені в такій транспарентності ринку за європейським зразком", - підкреслив Сушко.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Росії вигідно тримати українську ГТС у плачевному стані - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути