понеділок, 21 серпня 2023 16:25

Знищення апарату "Луна-25" буде ганьбою для Китаю – Bloomberg

Знищення апарату "Луна-25" буде ганьбою для Китаю – Bloomberg
Китай більше не зацікавлений у співпраці з російською космічною програмою. Фото: Роскосмос

Російська космічна програма "Луна-25" провалилася через корупцію, погане управління та санкції.

Аварія космічного апарату на Місяці стала ганьбою для лідера КНР Сі Цзіньпіна, пише Bloomberg.

Він є партнером російського президента Володимира Путіна у створенні спільної бази на Місяці. Цей проєкт мав би кинути виклик США та їхнім союзникам за космічною програмою.

"Луна-25" мав першим приземлитися біля південного полюсу Місяця. РФ та Китай хотіли збудувати спільну базу, про що вони оголосили 2021 року.

Головний конструктор китайського проєкту дослідження глибокого космосу У Яньхуа очолив делегацію на російський космодром "Східний", щоб побачити запуск апарату "Луна-25" та обговорити поглиблення співпраці китайського та російського космічних агенств.

Після невдалого запуску апарату офіційне інформагентство КНР "Сіньхуа" опублікувало повідомлення з п'яти речень.

"Очікується, що ця невдача завдасть удару по амбіціях Росії. Але Захід не повинен недооцінювати Росію лише тому, що її місячна програма провалилася", – написав колишній редактор підконтрольної Китаю газети Global Times Ху Сіцзінь.

"Луна-25" – перший космічний апарат РФ, який спробував висадитися на Місяць.

Керівник RAND Space Enterprise Initiative і старший дослідник політики у RAND Corp. Брюс Макклінток вказав, що російська космічна програма зазнала стагнації через корупцію, погане управління та санкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Станція "Луна-25" розбилась об Місяць ‒ Росія визнала невдачу в космосі

"Для Росії це дуже погано. Це був їхній довгоочікуваний, майже останній шанс відновити будь-яку довіру, коли йдеться про дослідження космосу", – сказав він.

Пекін неофіційно визнає, що Москва не допоможе у дослідженні космосу, сказав старший науковий співробітник Джеймстаунського фонду та дослідник космічної політики Павло Лузін.

"Китай не зацікавлений у співпраці з Росією, тому що Росія нічого не може надати Китаю", – вважає він.

Росіяни планували синхронізувати з китайцями свої місії на Місяць задля ефективнішого використання ресурсів. Тепер це неможливо.

Аварія "Луни-25" відкриває нові можливості для Індії. Вона має шанс першою висадитися на південному полюсі Місяця. 23 серпня там має сісти індійський апарат "Чандраян-3". Його запустили минулого місяця.

Викладач кафедри оборонних досліджень Королівського коледжу у Лондоні Марк Хілборн вважає, що Пекін не відмовиться від усіх форм співпраці з Росією у космосі. Москва може у розробці космічних систем раннього попередження про ракети. Але публічно про це говорити не будуть.

Відправлений на орбіту Місяця російський космічний апарат "Луна-25" "припинив своє існування". Про це повідомили у Роскосмосі.

За попередніми розрахунками, станція "Луна-25" перейшла на нерозрахункову орбіту і зіткнулася з Місяцем. Реалізовані 19 і 20 серпня заходи щодо пошуку апарата та входження з ним у зв'язок результатів не дали.

Зараз ви читаєте новину «Знищення апарату "Луна-25" буде ганьбою для Китаю – Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі