вівторок, 17 листопада 2020 19:00

Знайшли маску "прибульця", якій 6000 років

Знайшли маску "прибульця", якій 6000 років
У Болгарії знайшли незвичайний артефакт. Фото: archaeologyinbulgaria.com

У Болгарії археологи виявили химерну фігурку у вигляді маски без прорізу для рота, яка датується 5 тис. до нашої ери.

Фігурка нагадує "прибульця", якими їх зображують у науково-фантастичних фільмах. Про це повідомляє Archeology in Bulgaria.

"Розкопки проводилися в районі Городища Провадія - Солніцата, який називається "Соляна яма". Це поселення відоме як найстаріше місто в Європі. У цьому місці групою під керівництвом професора Василя Ніколова з Національного інституту та музею археології в Софії була знайдена ціла низка стародавніх артефактів, одним з яких стала глиняна маска з пізнього енеоліту", - розповіли археологи.

За їхніми словами, багато хто порівнює маску з інопланетянином у скафандрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали поховання войовничих жінок

Археологи також зазначили, що артефакт являє собою "нетипове пластичне мистецтво" - "антропоморфний образ трикутної форми".

"Лицьова сторона артефакту виступає вперед і має зображення нібито людського обличчя, а зворотна сторона має грубу форму. З боків фігурка має виступи - "вуха", у яких є невеликі отвори для вставки нитки і носіння артефакту", - ідеться в повідомленні.

На острові Хортиця знайшли скіфське поховання віком 2,5 тис. років. Це перша з 1992 року знахідка вцілілого скіфського поховання на острові.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли маску "прибульця", якій 6000 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі