середа, 05 січня 2022 04:37

Засновницю "революційного" стартапу засудили до 20 років тюрми

Засновницю "революційного" стартапу засудили до 20 років тюрми
2015-го Theranos опинилась у центрі скандалу. Фото: Reuters

У США засновницю скандального стартапу Theranos Елізабет Голмс визнали винною у шахрайстві.

Жінці, чиї статки оцінювали у $4,5 млрд, загрожує до 20 років тюрми, пише The Guardian.

"Присяжні визнали Голмс винною за чотирма з 11 обвинувачень. Зокрема, у шахрайстві з інвесторами. За трьома звинуваченнями щодо обману пацієнтів та видавання неточних результатів аналізів її виправдали, одне звинувачення з Голмс зняли упродовж кількамісячного розгляду справи. Ще за трьома пунктами присяжні не дійшли згоди", - йдеться у повідомленні.

Голмс не визнає себе винною та планує оскаржувати рішення присяжних. У 19 років вона покинула навчання на хімічній інженерії в Стенфордському університеті й заснувала компанію Theranos.

Компанія анонсувала революційну технологію, за допомогою якої можна буде робити сотні тестів для перевірки здоров'я лише за однією краплею крові. Створена у 2003 році Theranos так і не виконала своїх амбітних обіцянок, хоча Голмс і намагалася переконати інвесторів у протилежному.

За цей час у стартап вклали мільярди доларів: до інвестування долучились зокрема медіамагнат Руперт Мердок і технологічний магнат Ларрі Еллісон. На момент розквіту компанію оцінювали у $9 млрд. Forbes у 2014 році назвав Голмс наймолодшою мільярдеркою, яка "зробила себе сама".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фейкова мільйонерка родом з Росії оригінально розплатилася з боргами

2015-го Theranos опинилась у центрі скандалу. Журналіст Wall Street Journal виявив, що компанія використовує стандартні технології проведення аналізів, а не революційні, до того ж її тести мають серйозні неточності. Того ж року журнал Entrepreneur назвав Голмс найгіршою підприємицею. Після скандалу 2018-го компанія збанкрутіла та закрилась.

Державна прокуратура Естонії офіційно висунула звинувачення колишній очільниці міністерства освіти Естонії Майліс Репс у привласненні бюджетних коштів, а також у шахрайстві.

Зараз ви читаєте новину «Засновницю "революційного" стартапу засудили до 20 років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі