вівторок, 15 листопада 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"В'язнів змушували говорити "Хай живе Путін", щоб отримати їжу. Хто відмовлявся, били струмом" – що пише світова преса
6

Після звільнення Херсона в місті розкривається правда про жахіття окупації – тортури, страти та викрадення людей. Місто може стати таким самим синонімом російських звірств, як Буча, Ірпінь чи Ізюм. Президент України представив на саміті G20 план припинення війни – для цього, перш за все, Росія має вивести всі свої війська з усієї території України, а Києву потрібні ефективні гарантії безпеки. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Свідки розповідають про тортури та зникнення в окупованому Херсоні", The Washington Post, США

Мало хто звертав увагу на похмуру бетонну будівлю на тихій житловій вулиці, де за високою стіною та колючим дротом була колонія для неповнолітніх. Але після того як на початку березня Херсон захопили російські війська, будівля швидко стала сумнозвісною. Чорні седани з тонованим склом і без номерів прибували цілодобово, привозячи затриманих українців з мішками на головах. Крики долинали звідти, пронизуючи колись спокійний район.

Іноді ворота відчиняли, і затриманого викидали на вулицю, зламаного фізично та морально. Інших відправляли до великої в'язниці або більше ніколи не бачили.

Якщо на Землі є пекло, воно було тут, в окупованому Херсоні

"Якщо на Землі є пекло, воно було тут", - каже 48-річний Сергій, який живе через дорогу.

Через кілька днів після того, як російські війська відійшли, жахи, що сталися в цьому місті, лише починають виявлятися. Під час візиту до Херсона у понеділок президент Володимир Зеленський заявив, що російські окупаційні сили здійснили "сотні" звірств, хоча точна кількість поки невідома.

Вже зараз очевидно, що росіяни використовували тут систему утримання під вартою у масштабах, небачених у жодному з десятків інших міст, звільнених українськими військами в останні тижні.

Автор: WP
  Український солдат заходить до підвалу СІЗО в Херсоні
Український солдат заходить до підвалу СІЗО в Херсоні

Контури масових затримань вже з'являлися у суботу та неділю, коли десяток людей розповіли, що або самі були затримані, або розшукують когось, кого забрали. Багато хто підходив до журналістів на вулиці, просячи допомоги у пошуку близьких.

Декого заарештували за те, що нібито був партизаном. Інших за те, що у них українські татуювання, або носили національний одяг, робили селфі поруч із російськими військовими, або просто наважилися сказати "Слава Україні".

"Йдеться про тисячі людей. Будь-якого дня у росіян у тортурах було близько 600 осіб", - каже Олександр Самойленко, голова Херсонської обласної ради.

Автор: WP
  Росіяни спали у цьому кабінеті
Росіяни спали у цьому кабінеті

Потрібен час, щоб з'ясувати, скільки людей затримали, скільки зникло безвісти, і чи будуть тут виявлені масові поховання, подібні до знайдених в інших звільнених районах.

Є побоювання, що Херсон поповнить ряди таких міст, як Буча, Ірпінь та Ізюм, які стали синонімами російських звірств.

"Багато людей пропали безвісти", - каже Самойленко, додавши, що він побоюється, що назва міста незабаром поповнить ряди таких міст, як Буча, Ірпінь та Ізюм, які тепер є синонімами російських звірств.

Майже так само часто, як прибували в'язні до СІЗО, інших викидали на вулицю, розгублених, напівголих та часто поранених.

Олександр Кузьмін каже, що його протримали добу, протягом якої люди, мабуть, агенти ФСБ, роздробили йому ногу молотком. Все тому, що 8 років тому він воював на Донбасі. В окупованих містах росіяни регулярно розшукували чоловіків із військовим досвідом. У кімнаті під камерою він чув, як люди кричали від болю. Росіяни били парубка струмом по сосках і статевому члену.

Автор: WP
  Олександр Кузьмін, 64 роки, був ув'язнений у СІЗО і підданий катуванням росіянами
Олександр Кузьмін, 64 роки, був ув'язнений у СІЗО і підданий катуванням росіянами

За словами сусідів, які розмовляли з затриманими після їх звільнення, в'язнів змушували говорити "Хай живе Путін" або "Хай живе Росія", щоб отримати їжу. Тих, хто відмовлявся, били струмом. Жителі чули тортури всередині. Бачили, як росіяни розважалися – купували їжу, багато алкоголю, привозили повій.

68-річний Юрій розповів, як його син опинився в ізоляторі та досі у полоні у Криму. Син, 38-річний Роман, входив до місцевої територіальної оборони. Коли росіяни зайняли місто, його загін залишився і став партизанами, переправляючи зброю між конспіративними квартирами і виконуючи завдання. Протягом кількох тижнів росіяни шукали Романа. 4 серпня зловили та відвезли до ізолятора, де кілька днів били. Через два-три тижні перевели до центральної в'язниці - доля, яка спіткала багатьох обвинувачених у тяжчих злочинах. У в'язниці товариші по камері дозволили Роману використати контрабандний телефон, щоб зателефонувати батькові. Два місяці Юрій міг залишати знеболювальні, ліки, цигарки та цукерки синові в ізоляторі, хоча йому ніколи не дозволяли побачитися з ним.

Автор: WP
 

Наприкінці жовтня Юрій дізнався, що багато полонених відвезли в Крим. Після майже місяця пошуків він дізнався, що Роман живий і сидить в Сімферополі.

"Одна людина відмовилася стати на коліна, її розстріляли. Вони залишили труп у камері на 24 години", - сказав Андрій, худорлявий 35-річний ув'язнений.

Андрій та двоє інших співкамерників розповіли, що росіяни страчували деяких підозрюваних у партизанських діях.

"Необхідні "ефективні гарантії безпеки" - Зеленський представив план закінчення війни", Die Welt, Німеччина

Президент Зеленський представив на саміті "Великої 20" план можливого припинення війни з Росією. Для цього необхідне виведення всіх російських військ та відновлення територіальної цілісності України, заявив він у вівторок на зустрічі 20 провідних промислово розвинених країн і країн, що розвиваються, на індонезійському острові Балі. Від Росії в ній взяв участь глава МЗС Сергій Лавров, який представляв Путіна.

"Я хочу, щоб ця агресивна російська війна закінчилася справедливо і на основі Статуту ООН та міжнародного права. Ефективні гарантії безпеки потрібні Україні після війни", - сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

Для створення повоєнної безпекової архітектури він запропонував провести міжнародну конференцію, на якій можна було б укласти "Київську угоду".

Зеленський також зажадав продовження угоди про експорт українського зерна, укладеного через Туреччину та ООН. З моменту закінчення російської блокади українських портів Україна експортувала понад 10 млн тонн зерна.

Термін угоди спливає 19 листопада. Продовження обговорюється. За словами Зеленського, 45 млн. тон з України можна було б продати цього року для продовольчої безпеки у світі.

Росія намагається використати холод як зброю проти мільйонів людей

Вкотре Зеленський розкритикував цілеспрямоване знищення енергетичної інфраструктури України. Росія намагається використати "холод як зброю проти мільйонів людей". Він звинуватив Москву у вбивстві понад 430 дітей на війні та викраденні 11 тис. дівчат та хлопців у РФ. Дітей розлучили з батьками. Він розкритикував "Червоний хрест" за те, що не робить достатньо, щоб отримати доступ до українських військовополонених.

"Україна як полігон для випробувань зброї", The New York Times, США

Три місяці тому, коли українські війська намагалися просунутися проти росіян на півдні, Київ непомітно розгорнув на полі бою нову цінну зброю. Це була інформаційна система реального часу, відома як "Дельта" – онлайн-мережа, яку військові використовували для відстеження та обміну відомостями про російські війська. Програмне забезпечення розробили у співпраці з НАТО.

У міру просування до Херсона українські сили використовували "Дельту", а також потужне озброєння, поставлене Заходом, щоб витіснити росіян із міст та сіл.

Україна стала випробувальним полігоном для новітньої зброї та інформаційних систем, а також нових способів їх застосування

"Дельта" - один із прикладів того, як Україна стала випробувальним полігоном для новітньої зброї та інформаційних систем, а також нових способів їх застосування. Вони, за прогнозами західних військових, можуть визначати ведення війни майбутніх поколінь.

Битва за Україну залишається значною мірою війною на виснаження з безжальними артилерійськими атаками та іншими тактиками періоду Другої світової війни. Обидві сторони переважно покладаються на зброю радянських часів. Україна повідомила, що боєприпаси для неї закінчуються.

Автор: NYT
  Солдати батальйону «Карпатська Січ» переглядають кадри з дронів над лінією фронту
Солдати батальйону «Карпатська Січ» переглядають кадри з дронів над лінією фронту

Але навіть коли триває традиційна війна, нові досягнення в галузі технологій та навчання в Україні уважно відстежуються щодо того, як вони змінюють характер бою. Крім "Дельти", вони включають катери з дистанційним керуванням, зброю проти дронів, відому як SkyWipers, та оновлену версію системи ППО Iris-T, побудованої в Німеччині, яку німецькі військові ще навіть не використовували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" - сер Лоуренс Фрідман

"Україна – найкращий полігон, оскільки є можливість перевірити всі гіпотези в бою та внести революційні зміни у військові технології та у сучасну війну", – сказав Михайло Федоров, український міністр цифрової трансформації.

У жовтні він виступав на конференції НАТО у Норфолку, де вперше публічно обговорив "Дельту". Він наголосив на зростаючій залежності від літаків і катерів з дистанційним управлінням, які, за словами військових експертів, стали зараз найкращою зброєю.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, як може виглядати мир для України, і наскільки довго США та інші країни згодні підтримувати нас. І роль західної зброї в українській перемозі у Херсоні.

Зараз ви читаєте новину «"В'язнів змушували говорити "Хай живе Путін", щоб отримати їжу. Хто відмовлявся, били струмом" – що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі