середа, 18 серпня 2021 12:54

Західні країни вивезли з Афганістану понад 2 тис. людей
7

Британські громадяни та особи з подвійним громадянством, які проживають в Афганістані, сідають в військовий літак для евакуації з аеропорту Кабула
Фото: Reuters
Американський літак із 640 афганцями, які втікають з Кабулу
Люди моляться за жителів Афганістану в Лос-Анджелесі, США
Спікер талібів дає прес-конференцію в Кабулі
Люди моляться за жителів Афганістану в Лос-Анджелесі, США

Понад 2200 західних дипломатів та інших цивільних евакуювали з Афганістану військовими рейсами після того, як таліби захопили столицю Кабул.

Таліби заявили, що хочуть миру і не мститимуться старим ворогам, а також поважатимуть права жінок у рамках ісламського права. Але тисячі афганців, багато з яких протягом 20 років допомагали іноземним силам під командуванням США, не вірять їм і намагаються втекти з країни. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для нас все скінчено" - афганка розповіла про день захоплення Кабула

Невідомо, скільки афганців серед 2200 евакуйованих. Також неясно, чи включає це число 640 афганських чоловіків, жінок і дітей, які вилетіли в неділю, 15 серпня, на військовому літаку США.

Велика Британія заявила, що їй вдавалося вивезти близько 1 тис. осіб, Німеччині - 130 осіб, Франції - 25 громадян та 184 афганці, а Австралія повідомила, що 26 осіб прибули першим рейсом з Кабула.

Координатор ООН з гуманітарних питань в Афганістані заявив, що таліби запевнили ООН, що ті можуть продовжувати гуманітарну роботу в країні, яка потерпає від сильної посухи.

ЄС заявив, що співпрацюватиме з талібами тільки в тому разі, якщо вони поважатимуть основні права людини, зокрема права жінок.

Багато афганців скептично ставляться до обіцянок талібів. Деякі кажуть, що можуть тільки почекати й подивитися.

"Моя сім'я жила при талібах, і, можливо, вони дійсно хочуть змінитися чи змінилися. Але тільки час покаже, і це стане ясно скоро", - сказала власниця ательє з пошиття одягу для жінок у Кабулі.

Президент США Джо Байден і прем'єр Великої Британії Борис Джонсон заявили, що домовилися провести віртуальну зустріч лідерів "Великої сімки" на наступному тижні для обговорення загальної стратегії та підходу до Афганістану.

Лідери "талібів", які 15 серпня захопили владу в Афганістані, нібито запросили в країну терористів з "Аль-Каїди".

Зараз ви читаєте новину «Західні країни вивезли з Афганістану понад 2 тис. людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі