пʼятниця, 20 жовтня 2023 16:01

Вибори у США: у Байдена проблеми, свідчить опитування

Вибори у США: у Байдена проблеми, свідчить опитування
У штатах, що "коливаються", зростає підтримка Дональда Трампа. Фото: eastnews.ua

Згідно з опитуванням Дональд Трамп за рік до виборів випереджає чинного президента США Джо Байдена у кількох ключових штатах.

Трамп лідирує у п'яти штатах, що "коливаються": Аризоні, Джорджії, Північній Кароліні, Пенсильванії та Вісконсині. Про це свідчить опитування Bloomberg News і Morning Consult.

Байден перемагає у Неваді. У Мічигані "нічия".

Результати з цих штатів можуть вплинути на те, хто стане наступним президентом США.

Байден раніше отримав підтримку у всіх цих штатах, крім Північної Кароліни.

Причиною низької популярності Байдена у цих штатах називають нестачу довіри в економічних питаннях. Виборці там віддають перевагу Трампу у питаннях економіки з різницею в 14 відсоткових пунктів. Найважливішим економічним питанням для респондентів була інфляція, особливо для жінок, робітників і пенсіонерів.

Вдвічі більше опитаних вважають, що "байденоміка" погано впливає на економіку, ніж тих, хто підтримує її. Незалежні виборці ще більш схильні ставитися до економічної політики чинного президента.

Але багато окремих компонентів політики Байдена користуються популярністю. Це зниження цін на ліки, що відпускаються за рецептом, підвищення доступності догляду за дітьми та розбудова інфраструктури.

Трамп набирає популярність серед профспілок, зазіхаючи на одну з сильних сторін Байдена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Між Байденом і Трампом: у чому суть трагедії по-американськи

У штатах, що коливаються, виборці профспілок віддають перевагу Байдену перед Трампом на 13 відсоткових пунктів. Але це менше, ніж було 2020.

Байден намагався протиставити свою роботу у світовій політиці більш хаотичному підходу Трампа.

Але Трамп отримав значну перевагу у підтримці з боку виборців щодо зовнішньої політики. Він випереджає Байдена на 11 відсоткових пунктів у важливих для республіканців питаннях стосунків між США та Китаєм і на сім пунктів у питанні війни Росії проти України, яке пріорітетне для демократів.

Війни між Ізраїлем і ХАМАСом це опитування не стосувалось.

Підтримку Байдена можуть підірвати треті сторони. У Неваді опитування показує, що Байден випереджає на 3 відсоткові пункти Трампа, але програє на 3 пункти, якщо враховувати інших потенційних кандидатів у президенти США.

Але опитування почалося до того, як Роберт Кеннеді-молодший і Корнел Вест оголосили, що будуть балотуватися у президенти як незалежні кандидати. Ці фактори можуть створити ризики для Трампа, які не були враховані в опитуванні.

Вік Байдена хвилює виборців набагато більше, ніж вік Трампа. Близько 30% виборців Байдена в семи ключових штатах заявили, що кандидат у віцепрезиденти набагато важливіший, ніж на попередніх виборах, порівняно з 24% тих, хто буде голосувати за Трампа. Наступного року Трампу виповниться 78 років, а Байдену - 81.

У сотнях відповідей на відкриті запитання теж згадують вік Байдена. Лише двоє респондентів згадали про вік Трампа. Але багато хто згадував про низку звинувачень проти нього та юридичні проблеми.

В опитуванні Bloomberg News/Morning Consult взяли участь 5023 зареєстрованих виборців у семи штатах, які можуть бути вирішальними.

На виборах 2020 року Байден переміг експрезидента Дональда Трампа і може знову зустрітися з ним наступного року. Трамп є фаворитом у боротьбі за висування у президенти від Республіканської партії у 2024 році. Водночас Трамп зазначає, що має добрі стосунки з диктатором Володимиром Путіним, хоча й на посаді президента він нібито жорстко ставився до Росії.

Зараз ви читаєте новину «Вибори у США: у Байдена проблеми, свідчить опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі