вівторок, 05 грудня 2023 10:24

Спецтема: Війна Росії проти України

Війна в Україні боляче вдарила по російській економіці

Війна в Україні боляче вдарила по російській економіці
У Росії великі економічні проблеми. Фото: eastnews.ua

У Російській Федерації наростають негативні економічні наслідки через нестачу робочої сили. Частково її спричинила повномасштабна війна в Україні.

До 2030 року дефіцит робочої сили сягне 2-4 млн працівників, йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Консалтингові компанії фіксують зростання дефіциту робочої сили на внутрішньому виробництві. За їхніми припущеннями, цей дефіцит, ймовірно, виросте до двох-чотирьох мільйонів працівників до 2030 року, 90 відсотків з яких, ймовірно, будуть малокваліфікованими", - сказано в повідомленні.

Дефіцит поставок спричинить підвищення зарплат працівників, яке випередить зростання ВВП і зробить російські компанії ще менш привабливими для іноземних інвестицій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії росте інфляція. Путін переорієнтував економіку на війну

Російські економісти пропонують вирішити проблему шляхом покращення взаємодії між бізнесом і державою. Зокрема через спеціальні програми репатріації росіян, які втекли з країни через війну, а також програми залучення "висококваліфікованих кадрів" із інших країн.

"Нестача в РФ як кваліфікованої, так і некваліфікованої робочої сили ще більше ускладнюється непослідовними та часто підбурливими повідомленнями Кремля про росіян, які втекли з країни через війну, і проти трудових мігрантів усередині Росії", - зазначають аналітики.

Кремль прагне зміцнити виробництво та промисловий потенціал Росії, водночас позбавляючи прав ключових груп працівників. Це призведе до подальших занепокоєнь щодо російського економічного виробництва та потенційних соціальних невдоволень, вважають в ISW.

Указ російського диктатора Володимира Путіна щодо збільшення штату армії РФ є скоріше визнанням нинішньої кінцевої чисельності російських збройних сил, а не наказом про негайне її збільшення.

Путін 1 грудня підписав указ про збільшення офіційної чисельності російських збройних сил з 2,039 до 2,209 млн осіб, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW). А збільшення загальної чисельності бойового складу - з 1,15 до 1,32 млн осіб.

Зараз ви читаєте новину «Війна в Україні боляче вдарила по російській економіці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі