пʼятниця, 21 серпня 2020 13:33

"Замість поміркованого прийшов "твердолобий", - у Польщі змінився глава МЗС

"Замість поміркованого прийшов "твердолобий", - у Польщі змінився глава МЗС
Новий глава МЗС Польщі Збігнєв Рау / Agencja Gazeta

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розпочав масштабну реорганізацію уряду, яку завершать у жовтні – скоротять кількість міністерств з 20 до 12-13 і змінять повноваження. Почав реформи у виконавчій владі із заміни міністра охорони здоров'я і глави МЗС. Зовнішньополітичне відомство замість Яцека Чапутовича очолить Збігнєв Рау.

Збігнєву Рау 65 років. Професор правознавства Лодзького університету. Очолював багато кафедр у різних польських університетах. Працював у вузах США, Німеччини, Великої Британії. Із 2015 до 2019 року - лодзький воєвода (аналог губернатора. – Gazeta.ua). Торік обраний від владної партії "Право і справедливість" ("ПіС") до Сейму.

Ще до переходу в парламент казав, що теперішня зовнішня політика Польщі йде правильним шляхом і її слід продовжувати, - пише польське видання Onet.

"За конституцією, зовнішню політику визначає прем'єр у згоді з президентом. Наша закордонна політика йде власним курсом і йде добре", - заявив Рау.

Лодзького воєводу Рау 2016-го критикували, бо схвалював можливість патрулювання вулиць міста дружинниками крайнього правого Національно-радикального табору. Ліберальна партія "Разом" домагалася від тодішньої прем'єрки Беати Шидло його відставки з поста воєводи.

Дискусії спричиняли дописи Рау в соцмережах - проти "ідеології ЛГБТ" і "цивілізації смерті", йдеться про евтаназію, а також проти легалізації абортів. Стверджував, що Європа кілька десятиліть провадить революцію в звичаях, що довело до легалізації зоофілії, евтаназії найслабших і найхворіших, узаконення абортів, що врешті призведе до легалізації педофілії.

У коментарі Gazeta.ua політолог, викладач Центру дослідження молоді краківського Педагогічного університету, доктор Малгожата Кузбіда розповіла, що в "ПіС" борються табори крайніх і поміркованих правих. Причина - вік і проблеми зі здоров'ям неформального очільника країни і лідера "ПіС" Ярослава Качинського, 71 рік. Він начебто планує відійти від справ.

Заміна Чапутовича на Рау, за словами Кузбіди, – перемога крайніх, що означає для України в перспективі можливі нові сварки з причин спільної складної польсько-української історії.

"Рау – не з поміркованих як Чапутович, а з так званих "твердоголових". У партії набирають впливу націоналістичні сили, що для польсько-українських відносин не надто добре. На жаль, у наш порядок денний може повернутися історична політика, яку вдалося вивести за межі діалогу з перемогою команди Зеленського", - каже Малгожата Кузбіда.

Водночас політолог вважає, що відносини двох країн тримаються на низовій співпраці – торгівлі, бізнесі, навчанні студентів, українських заробітчанах.

"Політиків у Варшаві мало цікавить спрощення життя для студентів, заробітчан чи бізнесу. Вирішення цих справ не збурює емоцій, не дає голосів. Для них ці теми другорядні. Їх вирішують, коли ситуація загрожує скандалом чи відчують тиск бізнесу. Той вимагає зменшити бюрократію в працевлаштуванні, більше заохочувати іноземних студентів, полегшити життя заробітчанам. Якби не низова співпраця, відносини між країнами були б на значно нижчому рівні", - каже доктор Кузбіда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд хоче звільнити від ПДВ окремі проєкти з Польщею

"Чимало українців хочуть працювати і жити в Польщі, що показала пандемія. Тож багато політиків у Варшаві все-таки не роблять надто різких рухів. – каже Малгожата Кузбіда. – Україна Зеленського комфортна для Варшави. Не збурює жодних емоційних клопотів".

Водночас політолог вважає, що Варшава зацікавлена в не дуже швидкій інтеграції України в ЄС, щоб українська агропродукція не витісняла польську на європейських ринках, а українські заробітчани не надто стрімко їхали далі в заможніші країни Європи.

"Підтримка на рівні ЄС і НАТО буде на тому ж рівні, що й тепер. Відповідає нашим стратегічним безпековим інтересам. Стрімка інтеграція України в ЄС Варшаві не потрібна, бо загрожує польським агровиробникам. Українські якісні продукти тоді ще більше конкуруватимуть із польськими за споживача, можуть його витіснити з ринків. Польщі також невигідно, щоб українські трудові мігранти їхали в заможніші країни Європи. Тому є підтримка на рівні гарних слів і жестів, але без реальних справ", - каже експерт.

"Стратегічно, в перспективі, Варшава хоче, щоб Україна була в ЄС як протидія агресивній Росії, але не зараз. Ситуація подібна до турецької (домагається вступу в ЄС з 1987 року. – Gazeta.ua) – усі хотіли б, щоб приєдналася, але ніхто нічого не робить. Це на руку Варшаві та Брюсселю", - каже доктор Кузбіда.

Зараз ви читаєте новину «"Замість поміркованого прийшов "твердолобий", - у Польщі змінився глава МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі