пʼятниця, 18 грудня 2020 19:40

Відкриють відновлений мавзолей

Відкриють відновлений мавзолей
Загальний вигляд мавзолея імператора Августа Фото: Reuters

Одна з найважливіших пам'яток Древнього Риму, мавзолей 1-го імператора Августа, відновлений після десятиліть забуття. Відкриється для відвідувачів на початку 2021-го.

Мавзолей - найбільша кругла гробниця в світі. Його збудували в 28 році до н.е. на березі річки Тібр для поховання Августа і його спадкоємців. Там спочивають імператори Тіберій, Калігула і Клавдій, пише Reuters.

"Це історичний момент. Місце відкриється для туристів 1 березня, а вхід буде безкоштовним до 21 квітня - дня, коли місто відсвяткує своє заснування в 753 році до нашої ери. Повторне відкриття такого пам'ятника - сигнал надії. Ми впевнено дивимося в завтрашній день, попри невизначеність через пандемію. Нам потрібно працювати на майбутнє і зберігати традиції", - заявила мер Рима Вірджинія Раггі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли тіла багатія та раба, яких убив вулкан

Колись одна з найвеличніших будівель в місті, зазнала безліч змін після падіння Римської імперії. У якийсь момент усипальниця перетворилося в укріплений замок, потім у висячі сади, а згодом в амфітеатр для кориди і феєрверків.

На початку ХХ ст. будівлю перетворили на величезний театр для концертів і опер. Згодом фашистський диктатор Беніто Муссоліні наказав відновити пам'ятку Древнього Риму. Після війни, будівля занепала, зі стін виросли дерева, а доріжки закидали сміттям. Територію розчистили, і провели реставрації, вартістю 10 млн євро.

Імператор Август перетворив Рим в місто світового рівня завдяки інфраструктурним проектам. При смерті сказав: "Я отримав Рим як місто з цегли, а залишив як місто з мармуру".

Оригінальне мармурове облицювання його могили розграбували, а статую, яка колись височіла над будівлею, вкрали. Проте туристи отримають змогу побачити її колишню велич завдяки турам у віртуальній реальності.

Зараз ви читаєте новину «Відкриють відновлений мавзолей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі