неділя, 04 вересня 2022 23:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Вагнерівці", буряти, сирійці й кримінальні злочинці: хто належить до армії Путіна
8

На 29 серпня, 187-й день від початку масштабного вторгнення Росії, втрати росіян у війні, за даними ЗСУ, становлять понад 47,1 тис. убитих, і повільно й неухильно їхня кількість наближається до позначки 50 тис. За даними міноборони США у війні вбили або поранили 70-80 тис. осіб з російської сторони. Оскільки Кремль офіційно не оголосив війну й навіть її так не називає, немає загальної мобілізації росіян. Натомість за ідеї Володимира Путіна воюють найманці за гроші й насильно мобілізовані з окупованих частин України. Gazeta.ua на базі матеріалу РБК склала портрет путінської армії в Україні.

Не "Вагнером" єдиним – війна приватних компаній

Попри досить добрі, за російськими мірками, зарплати, за Росію воюють, окрім контрактників, строковики, і в лавах росіян дедалі більше дезертирів і "відмовників". Тому Кремль змушений брати на війну різних найманців, зокрема, ув'язнених, і проводити приховану мобілізацію. Про це пише РБК.

Російська пропаганда найчастіше називає їх "добровольцями", хоча туди заганяють або під дулами автоматів, як на окупованих територіях України, або обіцянками великих грошей та інших "благ" для тих, хто до них доживе.

Відомо про чотири приватні військові компанії в РФ – "Енот", "Патриот", "Редут" і "Вагнера". Офіційно в РФ заборонені ПВК, але фактично вони воюють за Росію

Сьогодні відомо щонайменше про чотири приватні військові компанії в РФ – "Енот", "Патриот", "Редут" і "Вагнера". Офіційно в РФ заборонені ПВК, але фактично найманці виконують необхідні для Росії завдання у різних частинах світу. З 2014 року воюють на українському Донбасі.

У перші дні масштабного вторгнення на сході України виявились найманці "Редута". Її підрозділи "Илимовцы", "Хулиганы", "Волки", "Морпехи" й "Топоры" раніше займалися переважно охороною російських об'єктів за кордоном. Як пише російська "Медуза", бійці "Редута" з'явилися на Донбасі 23 лютого. Один з найманців розповів, що початок війни нібито підготували вони. Згодом "редутівців" перекинули на північ України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація в Херсоні – головна інтрига військового протистояння між Росією та Україною" – Сергій Згурець

Пізніше найманці під командуванням Івана Міхєєва з позивним "Север" вирушили на Київ, де потрапили під "дружній вогонь". Командир помер у лікарні від поранень, а "редутівцям" запропонували укласти контракт із регулярною армією РФ. Тепер основна їхня маса воює на Донбасі у складі кількох підрозділів.

Пілоти російських літаків – переважно найманці, а не кадрові військові

ПВК "Вагнера" належить "кухарю Путіна", російському олігарху Євгену Пригожину. Найманці виконують бойові завдання у Сирії та Лівії, з 2014 року воюють на Донбасі, але з початку масштабного вторгнення їх нібито не було. Про це стверджують джерела медузи. Самі "вагнерівці" з'явилися на фронті в березні. Їх відправили до Маріуполя. У квітні ще одну групу кинули під Лисичанськ. Про присутність "вагнерівців" чвідчать і періодичні затримання. У червні найманця ПВК спіймала СБУ. Він робив бойові вильоти, скидаючи бомби на житлові квартали міст Донбасу. За його словами, пілоти літаків РФ – здебільшого найманці, а не кадрові військові.

Зараз "вагнерівці" – єдина ПВК, яка воює проти України, близько 5000 бійців. Укомплектована майже повністю з громадян РФ та України, переважно жителів окупованих територій. Кандидатів вербують через інтернет та відбирають через рекрутингові центри – таких у Росії 26. Платять до $5700 в місяць, додатково премії від $2450 до $11 440, залежно від посади та успішності виконання завдань. Також мають виплати за знищення української техніки чи солдатів.

Автор: Mirror
  Найманці ПВК «Вагнера» у Попасній
Найманці ПВК «Вагнера» у Попасній

Їх використовують як загальновійськові підрозділи, іноді спецназ. Контролює їхню "роботу" на фронті один з керівників та засновник ПВК Дмитро Уткін. Він регулярно відвідує окуповані території. На початку серпня була інформація, що Пригожин особисто вербує ув'язнених у в'язницях та виправних колоніях до лав "вагнерівців".

"Насамперед цікавлять убивці й розбійники. До наркоманів ставляться насторожено, те саме до ґвалтівників. Краще, щоб не побутові вбивці були, а свідомі, їм сподобається", – цитує видання "Медіазона" одного з ув'язнених, у в'язницю якого приходив Пригожин.

Автор: Mirror
  Військовий злочинець Дмитро Уткін, засновник ПВК «Вагнера», назвав компанію на честь улюбленого композитора Гітлера
Військовий злочинець Дмитро Уткін, засновник ПВК «Вагнера», назвав компанію на честь улюбленого композитора Гітлера

Такий підхід пов'язаний з великими втратами серед російських військових. Водночас ЗСУ продовжують атакувати командні пункти та штаби із живою силою росіян. 14 серпня українські військові завдали удару по будівлі в Попасній, де було близько сотні "вагнерівців". Адресу напередодні "засвітив" один з російських пропагандистів. У разі поранення чи смерті найманців командування російської армії не враховує їх у загальній статистиці. Їхнім родичам заборонено розповідати щось про обставини загибелі рідних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна з Росією триватиме десятиліттями. Маємо бути готовими" – Олександр Хара

У війні з російської сторони беруть участь також різні неонацистські групи. Наприклад, "Русское имперское движение", "Русич". Лідер останнього Денис Мільчаков відомий тим, що, крім прославляння неонацистської ідеології, знущається з тварин.

В Україні воює щонайменше один "казачий" загін. За словами головного редактора "Нової газети. Європа" Арнольда Хачатурова туди набирають через структури, пов'язані з "Редутом".

"Гарматне м'ясо" з окупованих територій

Бойовики на Донбасі входять до так званої "народної міліції Л/ДНР". Її сформували у межах 1-го й 2-го армійських корпусів збройних сил Росії. Ці підрозділи масово залучали до штурму Маріуполя. Тоді ліквідували близько 4000 "міліціонерів". На інших напрямках убили ще щонайменше 2600 "гарматного м'яса".

Жителів Донбасу забирають просто з вулиць. До уваги не беруть ні вік, ні здоров'я. Під рушницю ставлять навіть хворих з лікарень

За даними британської розвідки, серед них на тлі величезних втрат стався розкол. Після окупації майже всієї Луганської області так звана міліція з ЛНР відмовляється від бойових дій на користь ДНР. Росіянам дедалі складніше поповнювати лави бойовиків, навіть за рахунок примусової мобілізації. Мобілізація на тимчасово окупованих частинах Донецької і Луганської областей відбувалася приховано з 2014 року, але з початку вторгнення стала офіційною. У березні її нібито призупинили, проте насправді вилов майбутніх "міліціонерів" лише набирав обертів. В українській розвідці повідомляють, що терористи забирають мешканців Донбасу просто з вулиць. До уваги не беруть ні вік, ні стану здоров'я. Під рушницю ставлять навіть госпіталізованих хворих.

Автор: realgazeta.com.ua
  «Мобіки» з так званої ДНР записали відеозвернення до свого командування з окупованої частини Херсонської області, що хочуть повернутися додому
«Мобіки» з так званої ДНР записали відеозвернення до свого командування з окупованої частини Херсонської області, що хочуть повернутися додому

Сама зброя, яку дають "мобілізованим", та їх екіпірування більше підійшло б для реконструкції боїв. Найчастіше дають гвинтівки Мосіна 1981-го, кулемети часів Другої світової війни, іржаві каски і автомати. Тяжке озброєння ті не отримують зовсім. "Добровольців" зі сходу України, переважно, використовують як "гарматне м'ясо". Їх кидають на розвідку позицій, через що вони часто потрапляють у полон. Підготовка вкрай низька. Є багато випадків, коли з моменту їх прибуття в частину до загибелі або поранення минало 1,5 доби. Деякі, користуючись нагодою, здаються.

На допитах полонені найчастіше переконують, що воюють під примусом і скаржаться на нелюдське ставлення російських командирів. Проте не всіх змушують брати участь у боях. Частина полонених кажуть, що пішли на війну через брак грошей та неможливість заробити в окупації.

Чеченці, буряти та інші "добровольці"

У Росії офіційно не оголошували Україні війну, не вводили воєнного стану, тому не можуть розпочати загальну мобілізацію, але це не означає, що за фактом її не проводять. Регіональній владі в РФ ще навесні поставили завдання формувати "добровольчі" загони.

Новобранців забезпечують формою, зброєю та обіцяють гонорар. У середньому від $3250 до $8170 на місяць і до $81 700, якщо бойовик помре. Гроші – головний мотив для більшості "добровольців" та їхніх родичів.

Автор: ura.ru
  Бійці батальйону «Ахмат» у знищеному росіянами Маріуполі
Бійці батальйону «Ахмат» у знищеному росіянами Маріуполі

Зараз прихована мобілізація відбувається у десятках російських регіонів. Деякі підрозділи вже набрані й беруть участь у війні. Є батальйон із Чувашії "Атал". Близько 40 бойовиків з нього скаржилися, що їм не виплачують обіцяні гроші. У Башкортостані набирають уже другий батальйон, бо охочих "встати на захист батьківщини" виявилося багато.

Найбільше "добровольців" у Чечні. Там сформували чотири батальйони – "Ахмат", "Север", "Юг" і "Восток". Чечня на передостанньому 84-му місці за рівнем життя населення серед усіх регіонів РФ. Варто окремо згадати "кадировців". Глава Чечні Рамзан Кадиров практично від початку вторгнення оголосив, що посилає свій полк "Ахмат" в Україну. За даними західних розвідок, "кадировці" йшли на київському напрямі та допомагали регулярним військам РФ окупувати кілька населених пунктів. Є свідчення людей, які були в окупації, що багатьох жителів Київської області катували саме "кадировці".

"Кадировці" дістали прізвисько "тікток-війська" – публікують безглузді відео в соцмережах з нібито бойових завдань, а насправді обстрілюють пустирі або бігають по занедбаних будівлях і стріляють у стіни

Чеченські бойовики рідко воюють на фронті. Їх застосовують для "зачищень" зайнятих територій і як загороджувальні загони. "Кадировці" дістали прізвисько "тікток-війська", бо постійно публікують безглузді відео в соцмережах з нібито бойових завдань, а насправді обстрілюють пустирі, або бігають по занедбаних будівлях і стріляють у стіни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

Дослідники з Conflict Intelligence Team виявили, що Росія перекидає до кордону з Україною третій армійський корпус. Залізницею везуть зенітні комплекси "Бук", танки Т-80БВ та Т-90М. Техніку везуть з Мулина Нижегородської області до кордонів із Донецькою. В американському Інституті вивчення війни впевнені, що корпус не буде ефективним. Аналітики зазначають, що до його лав набрали літніх і хворих людей. З іншого боку, корпус недисциплінований, а командування немає необхідного досвіду.

Найманці, як їх не називай, ніколи не воюватимуть так завзято, як вільні люди, що захищають свою землю і близьких. Але РФ все ще має багато грошей, щоб завалювати фронт "гарматним м'ясом". Тому нарівні з битвами на полі бою важлива дипломатична війна, щоб крок за кроком позбавляти РФ коштів для існування та можливості продовжувати агресію.

Криваві нафта й газ з Росії

Суди в усіх регіонах Росії завалені справами – одні родичі хочуть відсудити гробові в інших чи в армії, передає ТСН.

"Нормальна зарплата в тих краях $300-$400, а тут $150 тис. Це багато", – каже російський екс-депутат Держдуми Ілля Пономарьов.

Автор: RFE
  Похорон у Бурятії загиблого в Україні військового. Родичі в РФ масово позиваються через гроші, які можна отримати за загиблих
Похорон у Бурятії загиблого в Україні військового. Родичі в РФ масово позиваються через гроші, які можна отримати за загиблих

Гроші на гробові поки що виплачують із резервного фонду, що наповнюється з продажу нафти та газу, які подорожчали через війну. У першій половині липня на виплати було зарезервовано майже $1,85 млрд у бюджеті РФ, зараз уже майже $2,5 млрд. Елементарна математика, що ця сума – це компенсації за 12 тис. смертей військових. Водночас пропаганда каже, що "втрат немає".

Є ще найманці, родичі яких не можуть претендувати на виплати. Воюючи за "Л/ДНР" ніхто нічого не отримає, з ПВК "Вагнера" чи "Редута" теж. Ці підрозділи зараз активно рекламують по російських каналам. Головний пропагандист Дмитро Кисельов навіть телефоном ділиться, щоб записувалися до чеченського підрозділу.

Цинкова труна в РФ перетворилася на "сектор приз", де всі знають, що в чорній скриньці, тому обирають гроші й мовчання

Якщо ті, кому належать виплати рипнуться, одразу виникає думка, а якщо гроші назад заберуть, а слід буде повернути їх, а вже немає, тож краще сидіти і мовчати. Ця схема "мовчання-золото" вперше запрацювала 2014 року. Під час Іловайської битви загинули кілька сотень псковських десантників, але Кремль запевняв, що "їх там немає", а родичі замість правди, вибрали гроші. Цинкова труна в РФ перетворилася на "сектор приз", де всі знають, що в чорній скриньці, тому обирають гроші та мовчання.

Сирійці й білоруси

Про те, що Росія шукає бойовиків у Сирії, стало відомо за кілька тижнів після масштабного вторгнення. У міністерстві оборони РФ заявили, що близько 40 тис. "добровольців" з Близького Сходу готові воювати на їхньому боці. За фактом цифри виявилися сильно перебільшеними. За даними головного управління розвідки українського міноборони, зафіксували близько 550 сирійських найманців. 150 задіяли в боях на Херсонському напрямку.

Автор: The Quint
  Сирійські бойовики
Сирійські бойовики

Основною мотивацією для сирійців стали гроші. Багато найманців попри наративи кремлівської пропаганди не підтримують війну, яку РФ веде в Україні. У процесі "найму" також немає нічого, що б свідчило про "ідейність". Бойовикам пропонують виконати певну роботу та здобути гонорар. У місцевих соцмережах сума варіюється від €1500 до €50 тис. Усе залежить від складності завдання та часу перебування в Україні.

Щодо білоруських сил спеціальних операцій, в українській розвідці кажуть, що кілька їхніх військових епізодично брали участь у боях на перших етапах війни.

Нині в Україні воюють 4,5-5 тис. російських найманців ПВК "Вагнера". Використовують їх переважно для штурмових дій у Донбасі, розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скибіцький. За його словами, росіяни кидають "вагнерівців" на найскладніші напрями.



Зараз ви читаєте новину «"Вагнерівці", буряти, сирійці й кримінальні злочинці: хто належить до армії Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі