субота, 03 лютого 2018 03:16

У США опублікували нову ядерну доктрину

У США опублікували нову ядерну доктрину
У США відзначили явне збільшення ядерних загроз. Фото: Телеграф

Міністерство оборони США опублікувало нову ядерну доктрину. У резюме до документа в Пентагоні зазначили, що з часу публікації доповіді в 2010 році "ситуація в плані глобальних загроз, в тому числі всі більш явних ядерних загроз з боку потенційних супротивників, помітно погіршилася".

У відомстві заявили, що інші країни, в тому числі Росія і Китай, поповнюють свої арсенали новими видами ядерних засобів, підсилюють роль ядерних сил в своїх стратегіях і планах і "поводяться все агресивніше".

"Північна Корея продовжує свої незаконні дії, спрямовані на посилення ракетно-ядерного потенціалу, що є прямим порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН. Іран погодився на обмеження своєї ядерної програми, передбачені Спільним всеосяжним планом дій. Проте, він зберігає значну частину потенціалу та технічні можливості, необхідні для створення ядерної зброї протягом року з моменту прийняття відповідного рішення ", - йдеться в резюме.

Міноборони США відзначає, що ядерна угода з Іраном може обмежувати програму Тегерана зі створення ядерної зброї, "навряд чи можна сумніватися, що Іран зможе досить швидко налагодити виробництво ядерної зброї, якщо буде прийнято відповідне рішення".

У документі зазначено, що для вирішення нових завдань, передбачених стратегією, уряд США виділяє додаткові кошти на окремі компоненти програми заміни ядерного потенціалу, щоб "підвищити гнучкість і боєздатність ядерних сил США".

Ці додаткові ресурси повинні підвищити ефективність ядерного стримування, "позбавивши потенційних супротивників ілюзій, що обмежене використання ядерної зброї може дозволити їм отримати перевагу перед США і союзниками".

"Впевненість Росії в тому, що, використавши першими ядерну зброю, в тому числі зброю малої потужності, можна отримати таку перевагу, частково заснована на уявленні Москви, що володіння великою кількістю і різноманітністю нестратегічних ядерних засобів забезпечує перевагу в кризовій ситуації або в умовах більш обмеженого конфлікту ", - йдеться в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ відмовилася підписувати договір про заборону ядерної зброї

У Пентагоні заявили, що недавні заяви Росії щодо цієї доктрини можна розцінити як "зниження Москвою" ядерного порога ", переступивши який, можна першими застосувати ядерну зброю".

Дональд Трамп, президент Сполучених Штатів Америки, вважає, що країні необхідно модернізувати ядерний арсенал. Американський лідер переконаний, що зброя повинна бути настільки потужною, щоб змогла стримати будь-який акт агресії.

Зараз ви читаєте новину «У США опублікували нову ядерну доктрину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі