вівторок, 11 жовтня 2022 10:55

У світі впали ціни на нафту: назвали причини

У світі впали ціни на нафту: назвали причини
Підвищення ставок почало уповільнювати економіку. Фото: pixabay.com

Світові ціни на нафту 11 жовтня знизилися, продовживши падіння майже на 2% на попередній сесії.

Причиною стало зміцнення долара, яке викликало побоювання з приводу уповільнення світового попиту, повідомляє Reuters. Ф'ючерси на нафту марки Brent подешевшали 0,3% до $95,92. Американська нафта West Texas Intermediate впала на 0,4% ‒ до $90,73 за барель.

"Інвестори були стурбовані зростанням відсоткових ставок та ескалацією війни Росії проти України. Водночас сильний долар знижує попит на нафту, роблячи її дорожчою для покупців, які використовують інші валюти", ‒ ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали країни, які разом з Угорщиною блокували нові санкції ЄС проти Росії

Підвищення ставок почало уповільнювати економіку. Водночас удар посилення політики не відчуватиметься найближчими місяцями, вважає віцеголова ФРС Лаель Брейнард.

Аналітики додали, що послідовна нульова політика щодо пандемії коронавірусу в Китаї напередодні з'їзду Комуністичної партії "не допомагає" попиту. Щоб обмежити втрати, Організація країн-експортерів нафти та її союзники, включаючи Росію, минулого тижня вирішили знизити свою мету з видобутку на 2 млн барелів на день, що ще більше посилило побоювання щодо скорочення постачання нафти.

"ОПЕК+ посилає сигнал, реагуючи на короткострокову динаміку ринку і намагаючись стабілізувати або підвищити ціни, незважаючи на середню думку про те, що зростання попиту випереджатиме зростання пропозиції до кінця року", ‒ заявив партнер у SPI Asset Management Стівен Іннес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові санкції ЄС дозволять карати посібників РФ із третіх країн – Bloomberg

Санкції ЄС щодо російської нафти та нафтопродуктів набудуть чинності у грудні та лютому відповідно, а минулого тижня блок остаточно схвалив нову серію санкцій проти Росії, зокрема обмеження цін на експорт російської нафти.

Водночас Індія підтримує "здоровий діалог" із РФ та розгляне пропозиції після оголошеної зміни прав власності на нафтогазовий проєкт "Сахалін-1", заявив міністр нафти Хардіп Сінгх Пурі.

У п'ятницю Росія видала ухвалу, що дозволяє їй конфіскувати 30% акцій Exxon Mobil і наділяє російську державну компанію повноваженнями вирішувати, чи можуть іноземні акціонери, включаючи індійську ONGC Videsh, зберегти свою участь у проєкті.

Світові ціни на нафту знизилися 29 вересня після зростання на понад $3 на попередній сесії.

Ціна на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE опустилася 27 вересня нижче за $83 за барель. Востаннє таку ціну зафіксували 11 січня.

Бенчмарки втрачають третій тиждень поспіль, частково через посилення долара, що робить нафту дорожчою для покупців, які використовують інші валюти. Індекс долара знизився в п'ятницю, але залишився поблизу максимуму минулого тижня.

На тлі побоювань щодо глобальної рецесії, які зростають, інвестори готуються до підвищення процентної ставки в США, адже дані показали розширення базової інфляції.

Ціни на нафту також можуть отримати підтримку в четвертому кварталі, оскільки члени ОПЕК+, імовірно, обговорять скорочення видобутку на жовтневому засіданні. Європа стикнеться з енергетичною кризою на тлі невизначеності з постачанням нафти й газу з Росії.

На ринок також вплинув прогноз Міжнародного енергетичного агентства щодо майже нульового зростання попиту на нафту в четвертому кварталі через слабший попит у Китаї.

Зараз ви читаєте новину «У світі впали ціни на нафту: назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі