четвер, 02 квітня 2020 10:42

У Китаї зникла лікарка, яка звинуватила владу у приховуванні інформації про коронавірус

У Китаї зникла лікарка, яка звинуватила владу у приховуванні інформації про коронавірус
Якби китайська влада не приховувала існування вірусу, світ міг би уникнути багатьох жертв. Фото: Reuters

У Китаї безвісти зникла лікарка Ай Фень. За два тижні до цього вона опублікувала матеріал, в якому звинуватила владу в замовчуванні і приховуванні коронавірусної епідемії вже тоді, коли катастрофа була неминучою.

Ай Фень була однією з перших серед тих, хто зрозумів, з чим зіштовхнувся світ. Саме вона ще 18 грудня 2019 року проводила огляд першого пацієнта, який надійшов у лікарню з украй незвичайною формою респіраторної інфекції. У наступні два тижні ще кілька хворих зі схожими симптомами надійшли в її відділення, повідомило 60 Minute Australia.

Підозріло схожа на грип хвороба виявилася мутованим коронавірусом SARS-CoV-2. Перший пацієнт, до слова, виявився працівником Уханьского ринку морепродуктів, з якого, як на сьогодні відомо, все і почалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії - криза: громадяни бояться бідності більше, ніж коронавірусу

Але результати аналізів одного з пацієнтів вона отримала лише в кінці грудня, коли ні про який карантин оголошено ще не було. Перекресливши в документі словосполучення "коронавірус SARS", вона розіслала фотокопії колегам. Одним з одержувачів був офтальмолог Лі Веньлян. Він, як і Ай Фень, отримав сувору догану за поширення інформації про хворобу. У лютому Веньлян помер через нову інфекцію.

Лікарка розповіла про цей інцидент журналу "Женьу" і через два тижні після публікації викривального матеріалу зникла. Де вона перебуває - невідомо. Статтю видалено.

Зникнення Ай Фень спровокувало протести китайських активістів та інтернет-користувачів. Як демонстрацію своєї боротьби з цензурою офіційного Китаю вони переклали її статтю шрифтом Брайля, на абетку Морзе, емодзі, давнє письмо Чжуаньшу і безліч інших кодів.

Після трансляції випуску 60 Minute Australia, на сторінці Ай Фень в Weibo з'явився пост: фотографія однієї з уханьских вулиць. І загадковий підпис: "Річка. Міст. Дорога. Бій годин".

З огляду на відео і внутрішню репресивну політику Китаю, можна припустити, що Ай Фень стала жертвою влади, яка намагається приховати те, що вони довгий час замовчували інформацію про коронавіруси перед усім світом.

У Китаї виявили "нульового пацієнта". Ним виявилася жінка, яка також працювала на злощасному ринку морепродуктів. Вона продавала креветки. Через кілька місяців поширення епідемії ВООЗ заявила про досягнутий хворобою пік.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї зникла лікарка, яка звинуватила владу у приховуванні інформації про коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі