неділя, 11 березня 2018 06:06

Унікальна мова може зникнути найближчим часом

Автор: ВВС
  Саїд Гуль, Рамін Гуль та Алі Шер - єдині три чоловіки, котрі знають мову бадеші
Саїд Гуль, Рамін Гуль та Алі Шер - єдині три чоловіки, котрі знають мову бадеші

Бадеші - унікальна мова, якою розмовляють лише троє чоловіків у світі. Не так давно вона була у широкому вжитку у віддалених засніжених районах північного Пакистану.

Всі троє мовців, які володіють бадеші, мешкають у селі в долині Бішіграм, розповідає ВВС.

"Покоління тому мовою бадеші говорило все село. Але потім ми приводили жінок із інших сіл. Вони розмовляли іншою мовою - товалі. Діти повторювали за матерями і наша мова почала помирати", - розповідає Рахім Гуль. Він не знає, скільки йому років, але на вигляд близько 70. Чоловік має сина.

"Мати розмовляла товалі і батьку також доводилося. Я не чув вдома бадеші. Не мав змоги вивчити цю мову вдитинстві. Знаю кілька слів, але не розмовляю нею. Всі мої діти розмовляють товалі. Мені справді шкода, що мені 32, і я не можу вивчити цю мову. Шкода, що вона помре разом з моїм батьком", - говорить син Рахіма. Має п'ятьох дітей. Жоден не знає дідової мови.

На опублікованому відео чоловіки Рахім Гуль, його двоюрідний брат Саїд Гуль та третій селянин Алі Шер демонструють, як звучать їх рідною мовою "Мене звати...", "Я розмовляю мовою бадеші", "Моє село дуже гарне" та привітання. Молоді люди не знають цього. Вони віддають перевагу більш поширеним мовам.

Нижче наведені кілька приблизних транскрипцій деяких поширених фраз мовою бадеші.

"Міін наао Рахім Гуль ті" - Мене звати Рахім Гуль.

"Міін бадеші джебе ааса" - Я говорю мовою бадеші.

"Тіін гаал хале ті?" - Як поживаєте?

"Ішу каалем хіім кам ікті" - Цього року випало небагато снігу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали унікальні кадри життя "морських циган"

У рідному селі роботи нема, тому чоловіки працювали в сусідніх - де є туристи. Там вивчили одну із мов - пашто. Нею і розмовляють з оточуючими. Коли говорять рідною бадеші, постійно забувають слова.

Лінгвісти, які час від часу відвідували село, назбирали кілька сотень слів із бадеші. Вона належить до індоарійської групи, дійшли висновку. Найбільш поширеними її родичами є гінді та урду. Цими мовами розмовляють 540 млн чоловік.

На італійському острові Сант-Антіоко неподалік Сардинії живе 62-річна Чіара Віґо. Вона — єдина в світі, хто уміє прясти і ткати вісон — тканину із застиглої у воді слини морського молюска. Секрет цього ремесла жінки її роду передають із покоління в покоління. Чіара — остання, учениці в неї немає.

Зараз ви читаєте новину «Унікальна мова може зникнути найближчим часом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі