середа, 03 травня 2023 08:57

Українські заробітчани стали жертвами торговців людьми

Українські заробітчани стали жертвами торговців людьми
Працівників, які приїхали до Фінляндії, зловмисники обманювали, втягували в борги, змушували працювати, користуючись їхньою залежністю від роботодавця. Фото: pixabay.com

У Фінляндії кримінальна поліція спільно з естонськими правоохоронцями виявила факт торгівлі людьми у будівельному секторі. Серед жертв зловмисників були громадяни різних країн, зокрема й українці.

Підозрювані обіцяли робітникам безкоштовне житло у Фінляндії та зарплату за виконану роботу, таким чином залучаючи працівників до виконання різних завдань у сфері будівництва через засновані ними фірми, пише видання Yle.

"Іноземців – переважно громадян Латвії, Естонії та України – залучали до роботи у Фінляндії в умовах примусової праці. У справі відповідачами проходять 11 осіб. Група злочинців отримала від своєї діяльності €2,3 млн. Прокуратура пред'явила фігурантам звинувачення, зокрема, у торгівлі людьми за обтяжуючих обставин, шахрайстві з пенсійними внесками та злочинів із застосуванням вогнепальної зброї", – ідеться в повідомленні.

Працівників, які приїхали до Фінляндії, зловмисники обманювали, втягували в борги, змушували працювати, користуючись їхньою залежністю від роботодавця через відсутність знань мови та брак ресурсів. Працівники, які прибували до Фінляндії, насправді мали платити за житло, а з їхньої заробітної плати вираховували різні витрати, наприклад, на спецодяг та обладнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нідерландах арештували водія з українським посвідченням на ім'я Бориса Джонсона

Крім того, роботодавець накладав грошові штрафи та утримував суми із зарплати, які пояснював пропусками, неякісно виконаною роботою або використанням телефону в робочий час.

"За даними попереднього розслідування, зарплата кількох людей була настільки низькою, що вони ще лишалися винними своєму роботодавцю", – звітує поліція.

Стосовно деяких приїжджих зловмисники застосовували насильство та погрози. Умови праці були каторжними, злочинці не давали можливості зробити перерву чи відпочити. У низці випадків заробітну плату було частково або повністю не виплачено. У поліції наголосили, що потерпілих можуть бути сотні.

Широкомасштабна російська війна змусила мільйони українців виїхати в інші регіони чи за кордон і шукати роботу. Через це збільшився ризик стати жертвою торгівців людьми. Щоб не потрапити до пастки злочинців, необхідно дотримуватися певних рекомендацій.

Зараз ви читаєте новину «Українські заробітчани стали жертвами торговців людьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі