понеділок, 12 вересня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Українці перерізали росіянам канал постачання зброї та боєприпасів" – що пише про нас світова преса
9

Українська армія звільнила за кілька днів більшу частину Харківської області, чим перерізала росіянам канал постачання зброї та боєприпасів. І захистила своє угруповання на Донеччині біля Слов'янська. Стрімкий наступ українців з великими трофеями зброї та боєприпасів свідчить про стратегічний успіх української армії та низький моральний дух росіян. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Україна розгромила російські війська на північному сході й змусила їх відступити" The New York Times, США

Приголомшена блискавичним наступом українських військ Москва в неділю визнала, що втратила майже всю Харківську область. Це поставило під сумнів думку, що Україна не зможе перемагати Росію. Безладний відступ РФ посилив голоси на Заході, які вимагають, щоб Києву відправили більше зброї.

Перемоги України все ще далекі від упевненості, особливо з огляду, що другий український наступ на півдні просувається набагато повільніше. Російські війська окопалися на сильних оборонних позиціях біля Херсона, що змушує українські війська дорого платити за кожен метр відвойованої території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна з Росією триватиме десятиліттями. Маємо бути готовими" – Олександр Хара

Але швидкість просування України минулими вихідними на північному сході приглушила фанатизм кремлівських пропагандистів. Це також підірвало аргументи в таких країнах, як Німеччина, що надання Україні більшої кількості та кращої зброї призведе лише до тривалішого й кривавого пату проти російської армії, якій начебто судилося перемогти.

Пізно ввечері в неділю під час удару, який українці засудили як атаку через злість, Москва атакувала об'єкти інфраструктури в Харкові, внаслідок чого багато мирних жителів залишилися без електрики й води. Президент Володимир Зеленський заявив, що в Харківській і Донецькій областях сталося "повне вимкнення електроенергії".

Україна могла б викинути Росію зі своєї території ще кілька місяців тому, якби з першого дня мала необхідну зброю

"Тепер немає сумнівів, що Україна могла б викинути Росію зі своєї території кілька місяців тому, якби була мала необхідну зброю з першого дня", – сказав Ґабріелюс Ландсберґіс, голова МЗС Литви.

Виступаючи на прес-конференції з німецьким колегою, глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив: "Що більше зброї ми отримаємо, то швидше переможемо й швидше закінчиться війна".

За словами американців, успіх України відбувся після збільшення обміну розвідданими. Влітку, коли Київ планував контрнаступ на північному сході, українці стали пропонувати американським колегам більше розвідданих у режимі реального часу, що дозволило США надати якіснішу та актуальнішу інформацію про слабкості Росії.

Вже кілька місяців США заявляють, що немає надії на дипломатичне розв'язання війни, якщо тільки українці не відвоюють достатньо території, щоб виступати з позиції сили в переговорах

Ось уже кілька місяців представники адміністрації Джо Байдена заявляють, що немає жодної надії на дипломатичне розв'язання війни, якщо тільки українці не відвоюють достатньо території, щоб виступати з позиції сили в переговорах про припинення вогню чи перемир'я. Але є побоювання, якщо Путін вважатиме, що програє війну, то може застосувати нетрадиційну зброю.

Військові аналітики сперечаються, чи були успіхи України на півночі результатом хитромудрого прийому, спрямованого на відвертання сил Росії на півдні. За їхніми словами, український контрнаступ там, про який інформували кілька тижнів, міг бути частково хитрістю.

Автор: Shutterstock
  Розважальний комплекс у Харкові в неділю
Розважальний комплекс у Харкові в неділю

Інститут вивчення війни у Вашингтоні пише, що північний фронт Росії "руйнується". Російські сили, за даними інституту, "не відходять контрольовано, а поспішно тікають".

Російські війська вигнали майже з усієї Харківської області й тепер контролюють лише клаптик землі на її східній околиці, уздовж річки Оскіл.

Автор: NYT
  Вирви та пошкоджені будівлі від артилерійських обстрілів у Харкові
Вирви та пошкоджені будівлі від артилерійських обстрілів у Харкові

Сергій Грабський, колишній полковник української армії, припустив, що бліцкриг може продовжуватися, поки війська безладно відступають, як це зараз роблять росіяни.

"Вони поширять деморалізацію на інші війська. Заходячи надто далеко, українська армія може стати ослабленою та вразливою. Тепер мені як українцю боляче про це говорити, але нам потрібно вирішити, де зупинитися", – сказав він.

"Приголомшливий тиждень українських успіхів і російських невдач", CNN, США

Минулого тижня відбулися приголомшливі зміни на полі бою на сході України – українські війська під час стрімкого бронетанкового наступу прорвали лінії російської оборони та відвоювали понад 3000 кв. км. Це більше, ніж російські війська захопили в усіх своїх операціях в Україні після квітня.

Попри те, що наступ був блискуче задуманий і реалізований, він також удався завдяки неадекватності росіян. На всій території Харківської області російські частини були погано організовані й оснащені, і багато з них не чинили опору. Їхні невдачі й безладний відступ значно ускладнили досягнення мети війни Путіна – захоплення всієї Луганської і Донецької областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На окупованих територіях Росія ставить небезпечний психологічний експеримент" – Вікторія Романюк

На вихідних продовжився відступ росіян з прикордонних районів, окупованих з березня. Крах російської оборони призвів до взаємних звинувачень серед впливових російських воєнних блогерів і діячів їхніх державних ЗМІ.

Автор: Getty Images
  Покинуті ящики зі зброєю в Балаклії в суботу
Покинуті ящики зі зброєю в Балаклії в суботу

Українці обрали найслабше місце в російській обороні для свого початкового удару – район, контрольований луганським ополченням з підрозділами Росгвардії. Вони не могли зрівнятися з високомобільними броньованими штурмовиками, які швидко зробили артилерію марною. Численні відео показують хаотичний відхід російських сил із залишенням великої кількості боєприпасів і техніки.

Погану якість російської оборони вздовж критично важливого напряму, який підтримує наступ у Донецьку, важко зрозуміти. Після початку наступу мета українців була кришталево зрозумілою – знищити цю артерію постачання. За три дні вони це зробили. Не в останню чергу через те, що російські підкріплення повільно мобілізувалися.

До цього тижня росіянам вдавалося атакувати українську оборону на Донеччині з трьох напрямків: з півночі, сходу й півдня. Північної загрози більше немає. Загроза Слов'янську та його околицям значно зменшилася, як і перспектива оточення українських сил там

До цього тижня росіянам вдавалося атакувати українську оборону на Донеччині з трьох напрямків: з півночі, сходу й півдня. Північної загрози більше немає. Загроза промзоні Слов'янська та його околицям значно зменшилася, як і перспектива оточення українських сил там.

Успіхи України на полі бою освіжили підтримку союзників, а зустріч у Німеччині цими вихідними призвела до подальших обіцянок про довгострокову підтримку.

"Генерали вже не могли зупинити своїх солдатів", Die Welt, Німеччина

В останні два дні одна історія успіху йшла за іншою, причому в такому швидкому темпі, що поставало питання – чи може це бути правдою? Спочатку це було кілька сіл, які українська армія відбила під час контрнаступу в Харківській області. Після цього одне місто за іншим падали, як доміно.

"Раціонально не поясниш. Може, це хоробрість. Генерали вже не могли зупинити своїх солдатів. Вони зупинилися тільки, коли в них скінчився бензин", – сказав хлопець з Києва.

Це звучить героїчно. Але успіх раптового наступу української армії ґрунтується не лише на мужності. На відмінному плануванні й реалізації. Повідомляють, що українці вже перед Лисичанськом і Сіверськодонецьком. Російська армія взяла обидва міста в липні після чотирьох місяців боїв. Чи атакуватимуть українці теж Донецьк, поки незрозуміло.

Українські війська повідомляють, що їм вдалося взяти безліч міст без жодного пострілу

Про організований відступ росіян не йдеться. Оскільки їхні лінії оборони впали, солдати просто розбіглися. Українські війська повідомляють, що їм удалося взяти безліч міст без жодного пострілу. Російські сили часто кидали все, сотні танків і вантажівок, а також тонни боєприпасів потрапляли до рук українців. Тисячі солдатів потрапили в полон. Серед них високі офіцери.

На Харківщині Росія не була готова до масштабного наступу України. Москва відвела війська на південь, щоб підготуватися до українського наступу там. У деяких підрозділах бракувало особового складу. Інакше такий швидкий марш українців був би неможливим. Але поразка російської армії свідчить про низький моральний дух її солдатів.

Автор: Getty Images
  Зруйнований міст у Ізюмі в неділю
Зруйнований міст у Ізюмі в неділю

"Ми маємо танки, які їздять, але не стріляють. А є танки, які стріляють, але не їдуть", – сказав на допиті полонений російський солдат.

Російські солдати, які пішли зі служби, повідомляли про паршиве харчування і свавілля начальства. Рекрутам часто доводиться самим купувати взуття та куртки, бо нічого не залишилося. Офіцери регулярно продають провізію та одяг. Технічне обслуговування транспортних засобів аналогічне. Замість заміни старих деталей кошти йдуть у непрозорі канали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна на виснаження не завершиться остаточною воєнною перемогою" – Ярослав Грицак

Багато російських солдатів незадоволені. У багатьох не було відпустки з початку вторгнення сім місяців тому. Не дивно, що молоді часто не хотіли воювати. Вони зіткнулися з високо вмотивованою українською армією, озброєною якіснішою зброєю та злагодженою. Російські ж солдати не знають, чи заведеться їхня техніка, і чи підтримають їх товариші.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що в Рамштайні відбулася п'ята зустріч союзників України – нам пообіцяли більше підготування солдатів. Деякі країни кажуть, що вони закінчують зброю, але обіцяють продовжувати допомагати нам. Також бояться ослаблення підтримки їхніх населення на тлі енергетичних проблем, які Москва створює ЄС. Несподіваний український військовий успіх біля Харкова показує, наскільки гнучко може воювати українська армія. І Київ вимагає виплатити репарації в $300 млрд із заморожених активів РФ, які залишилися на рахунках країн "Великої сімки".

Зараз ви читаєте новину «"Українці перерізали росіянам канал постачання зброї та боєприпасів" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі