понеділок, 16 травня 2022 18:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Українці можуть перемогти росіян і виграти війну" – заступник генсека НАТО" – що пише про нас світова преса
7

Два сценарії завершення війни – млява війна, яка не дає Україні можливості почати відбудовувати країну, та українська перемога з можливим ядерним ударом росіян у відповідь. Російська армія втратила вже до третини первісної сили у війні, каже британське міноборони. І викорінення всього українського зі шкіл на окупованих територіях. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"В Україні два ендшпілі. Обидва з великими ризиками", The New York Times, США

Минулий тиждень вніс деяку ясність до туману української війни - дата 9 травня минула і пішла, а російська стратегія не змінилася. Коли Путін перевіряв парад, не було ні декларації псевдоперемоги, ні оголошення про мобілізацію. Те саме з російським планом - продовження виснажливої війни на півдні та сході України, заради зміни влади в Україні або відмови українців від своєї території.

США неухильно нарощують підтримку Україні, включаючи пакет на $40 млрд, який буде схвалено Сенатом цього тижня. Путіну явно не подобаються наші потоки озброєнь в Україні, але він готовий вести війну на цих умовах, а не грати на суттєвіших ставках.

На наступні півроку війни вимальовуються два сценарії. У першому Росія і Україна відбирають один в одного території потроху, і війна поступово переходить у "заморожений конфлікт" у стилі, знайомому з інших війн Росії з сусідами.

Автор: NYT
  Український військовий у Харківській області
Український військовий у Харківській області

У цих обставинах будь-яка міцна мирна угода вимагатиме поступки на користь Росії завоювань РФ у Криму та на Донбасі, якщо не всього сухопутного мосту, який зараз зайняли російські війська. Це принесло б Москві винагороду за її агресію, попри все, що Росія втратила під час вторгнення. Залежно від того, скільки території захоплять, Україна залишиться понівеченою та ослабленою, незважаючи на військові успіхи.

Така угода буде неприйнятною для Києва і для Вашингтона. Але альтернатива, постійна безвихідь, яка завжди веде до повернення до млявої війни. Це також залишило б Україну понівеченою і ослабленою, залежною від потоків західних грошей і військової техніки, і менш здатною впевнено відновлюватися.

Українські військові стверджують, що з достатньою військовою допомогою і технікою зможуть відкинути росіян за межі України

Є й інший сценарій, у якому ця дилема зменшується, бо патова ситуація вирішується на користь України. Українські військові стверджують, що цілком можуть, коли буде достатня військова допомога і техніка, перетворити свої скромні контрнаступи у великі та відкинути росіян не лише до довоєнних рубежів, а й повністю за межі української території.

Це майбутнє, якого Америка має бажати. Це також майбутнє, в якому російська ядерна ескалація стане набагато вірогіднішою, ніж зараз.

Автор: East News
  Руїни Маріуполя, захоплені росіянами, 12 травня
Руїни Маріуполя, захоплені росіянами, 12 травня

Російська військова доктрина передбачає використання тактичної ядерної зброї в обороні, щоб переломити ситуацію у програній війні. Слід припустити, що Путін та його оточення розглядають тотальну поразку в Україні як загрозливий для режиму сценарій. Об'єднайте ці реалії з миром, в якому росіяни розгромлені, а їх територіальні надбання випаровуються, і отримаєте найбільшу ядерну військову загрозу з часів нашої морської блокади Куби 1962 року.

"Росія втратила третину своїх сил вторгнення в Україні", The Guardian, Велика Британія

За даними британської військової розвідки, Росія втратила до третини сил вторгнення, які направила в Україну. Її наступ продовжує зіштовхуватися з жорстким опором.

В останній оцінці британське міноборони заявило, що російська кампанія на сході України "втратила темп" і тепер "значно відстає від графіка".

Автор: East News
  Українські захисники залишаються на "Азовсталі", 10 травня
Українські захисники залишаються на "Азовсталі", 10 травня

На зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Берліні глава британського МЗС Ліз Трасс заявила, що важливо зберегти підтримку влади в Києві, щоб допомогти їй "витіснити Росію".

"Путін має зазнати стійкої поразки в Україні, Росія слід стримати. Така агресія більше ніколи не має повторюватися. Безпека України має виходити з її здатності захистити себе. Союзники повинні підтримати перехід Києва на обладнання НАТО, негайно надавши артилерію, навчання і необхідний досвід", - сказала вона.

Українці спроможні перемогти росіян і виграти війну – заступник генсека НАТО

Заступник генсека НАТО Мірча Джоане заявив, що тепер українці спроможні перемогти росіян і виграти війну.

"Жорстоке вторгнення Росії втрачає темп. За значної підтримки союзників у мільярди доларів, військової, фінансової та гуманітарної підтримки, завдяки мужності українського народу і армії, Україна може виграти цю війну", - сказав він.

Міноборони заявило, що, незважаючи на невеликі початкові успіхи росіян, їм не вдалося досягти суттєвих територіальних завоювань за останній місяць, незважаючи на "постійний високий рівень виснаження". Просуванню ще більше перешкоджає втрата "критичних засобів забезпечення" - мостового обладнання та розвідувальних безпілотників.

Автор: CNN
  Окуповані росіянами території України станом на 13 травня
Окуповані росіянами території України станом на 13 травня

"Російські сили дедалі більше стримує погіршення допоміжних можливостей, низький моральний дух, низька боєздатність. Багато засобів не можна швидко замінити чи виготовити, і це буде надалі заважати росіянам йти вперед. За нинішніх умов Росія навряд чи різко прискорить темпи просування протягом наступних 30 днів", - йдеться у заяві.

"Такий вигляд має "русифікація" освіти на окупованих територіях України", CNN, США

Коли російські солдати в масках обшукали будинок Ніни на північному сході України о 6-й ранку наприкінці квітня, вони не шукали зброї. Шукали українські підручники. Солдати тримали її чоловіка та доньку під прицілом, але 48-річна жінка сказала, що знала, що вони прийшли за нею. Як директор школи вважає, що бачили в ній ворога.

"Вони шукали скрізь, навіть у каналізації і вуличному туалеті. Знайшли підручники з української мови", – пояснила вона.

Українські офіційні особи кажуть, що педагоги в окупованих РФ районах країни повідомляють про часті випадки залякування, погроз і тиску з метою адаптації шкільних програм, відповідно до російської риторики.

Освіта стала ще однією жертвою та потенційним полем битви війни в Україні

У міру того, як війна триває в Україні, освіта стала ще однією жертвою та потенційним полем битви. До вторгнення в школах по всій країні навчалося 4,23 млн. дітей. Тепер мільйони дітей шкільного віку стали внутрішньо переміщеними особами чи змушені втікати за кордон разом із сім'ями.

Після обшуку в будинку Ніни солдати, які змусили її говорити російською, дали їй хвилину, щоб одягнутися, і відвезли до школи. Коли прибули, їй наказали передати підручники історії та розпитали про шкільну програму. Викрадачі одягли їй на голову чорний каптур, запхали в машину і відвезли в інше місце, де тривав допит.

Автор: CNN
  Пошкоджений дитячий майданчик біля будівлі дитсадка в Макарові
Пошкоджений дитячий майданчик біля будівлі дитсадка в Макарові

"Вони питали, як ставлюся до "спеціальної воєнної операції", звинувачували, що надто патріотична, надто націоналістична. Запитували, чому використовує українську мову, чому ходить в українську церкву", - каже вона.

Ніна сказала, що вони хотіли, щоб вона знову відкрила школу і забезпечила повернення дітей. Але вона стверджувала, що це небезпечно для учнів та вчителів. Зрештою її відпустили, але не раніше, ніж їй сказали "що знають про сина, і нагадали, що є ще дочка".

Кілька днів по тому, побоюючись повернення російських військ, Ніна та її сім'я втекли.

Автор: CNN
  Переселенці з Київської області у спортивному залі школи в Івано-Франківській області
Переселенці з Київської області у спортивному залі школи в Івано-Франківській області

Випадок з Ніною – не поодинокий. У міру ескалації війни неухильно зростає кількість повідомлень про загрози щодо викладачів.

Деякі вчителі відновили заняття онлайн, використовуючи віртуальні класи. Але для інших уроки припинилися, оскільки інтернет-послуги порушено, а школи - поруч із місцями бойових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Спецслужби США бачать в Україні затяжну війну на виснаження" - що пише про нас світова преса

Щонайменше 1570 навчальних закладів зруйновано або пошкоджено внаслідок обстрілів з початку російського вторгнення, заявив президент Зеленський 2 травня.

Росію 7 травня скинула бомбу на школу в Луганській області, де ховалися 90 людей - 60 людей загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США не дають інформації, яка б допомогла Україні знищити військове та політичне керівництво Росії" – що пише про нас світова преса

Відомі випадки викрадення керівників органів освіти і директорів шкіл. Вчителі змушені співпрацювати і працювати у школах під прицілом кулеметів.

За словами представника Херсонської обласної ради Сергія Хланя, у південній частині Херсонської області помічені нові приклади, як росіяни намагаються викорінити українську ідентичність на недавно окупованих територіях. Вони здійснюють набіги на села та проводять інтенсивні обшуки, а також проводять перепис тих, хто залишився. Росіяни кажуть, що "завозитимуть вчителів із Криму, бо наші вчителі не згодні працювати за російськими програмами. Ті небагато вчителів, які погоджуються, знаємо їх особисто, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності за це".

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала детальний аналіз, що відбувається на полях битв на Донбасі та на півдні, а також про перспективи довгої війни на виснаження. І критика американського посла в ОБСЄ за чергові військові злочини росіян - "фільтраційні табори" та насильницькі депортації українців до Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Українці можуть перемогти росіян і виграти війну" – заступник генсека НАТО" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі