вівторок, 14 травня 2024 14:01

Україна найближчим часом отримає €1,9 млрд: у ЄС ухвалили остаточне рішення

Україна найближчим часом отримає €1,9 млрд: у ЄС ухвалили остаточне рішення
Рада Євросоюзу з економічних та фінансових питань схвалила допомогу Україні. Фото: ukrinform.ua

Рада Євросоюзу з економічних та фінансових питань 14 травня остаточно схвалила План України у межах Інструменту ЄС Ukraine Facility на 2024-2027 роки.

Найближчим часом Україна отримає €1,9 млрд безумовного фінансування. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

"Таким чином, процедура для запуску прямої бюджетної підтримки в межах першого компоненту Ukraine Facility майже завершена. Найближчим часом Україна отримає 1,9 млрд євро безумовного фінансування. Решту бюджетної підтримки Україна отримуватиме щоквартально після виконання індикаторів, передбачених у Плані", - йдеться у повідомленні.

Загалом фінансова допомога від ЄС у 2024 році сягне €16 млрд, із яких €3 млрд - гранти. У березні-квітні до державного бюджету вже надійшло два транші перехідного фінансування обсягом €6 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС погодив проєкт безпекової угоди з Україною - Welt

"Вдячний європейським партнерам за необхідне та своєчасне рішення. План України визначає ключові реформи та інвестиції, які сприятимуть сталому економічному зростанню країни. Впровадження індикаторів плану також забезпечить основу для реалізації ефективного відновлення, реконструкції та модернізації України і наблизить до інтеграції в ЄС", - зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

У Мінфіні наголосили, що документ розроблявся за стандартами та вимогами ЄС у постійних консультаціях з Єврокомісією. Значна частина передбачених реформ узгоджується з іншими програмами підтримки МВФ, Світового банку, а також євроінтеграційними завданнями.

"Міністерство фінансів України відповідальне за три напрями Плану: управління державними фінансами, боротьбу з відмиванням грошей і фінансові ринки. Мінфін також є співвиконавцем у розділах управління державними активами, людський капітал, бізнес-середовище, децентралізація та регіональна політика, транспорт, агропродовольчий сектор, управління критично важливими матеріалами", - йдеться у повідомленні.

Європейський Союз схвалив торговельний безвіз для України. Це безмитна та безквотна торгівля ще на рік. Про рішення ЄС у понеділок повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він заявив про важливу підтримку ЄС для українських виробників, експорту та економіки загалом.

Зараз ви читаєте новину «Україна найближчим часом отримає €1,9 млрд: у ЄС ухвалили остаточне рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі