субота, 16 березня 2024 00:04

Угорщина вимагає відновити права своєї меншини в Україні

Угорщина вимагає відновити права своєї меншини в Україні
Угорщина вимагає відновити права угорців в Україні. Фото: Укрінформ

Угорщина вимагає відновити права національних меншин угорської громади в Україні на рівень, який існував до 2015 року. Йдеться зокрема про вільне використання угорської мови в Україні та право на політичне представництво на регіональному та національному рівнях.

Відповідний лист з претензіями до України Угорщина надіслала іншим державам-членам Європейського Союзу, повідомляє "Радіо Свобода".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський підписав закон про національні меншини: ще один критерій для вступу в ЄС

"Усупереч попереднім обіцянкам, потреби представників угорської громади в Україні були проігноровані, наприклад, у випадку визначення предметів, які мають викладатися українською мовою в школах угорської меншини", - стверджується в листі.

Також в листі вказано, що після переформатування адміністративних районів в Україні, змінилося співвідношення населення в регіоні.

"Обов'язкове 10% співвідношення, яке національні меншини повинні досягти серед місцевого населення, щоб мати можливість претендувати на мовні права, не є виправданим у випадку з національними меншинами", – вказано у документі.

Також Угорщину не влаштовує, що угорська громада не має свого делегата у Верховній Раді.

"Угорщина просить, щоб угорській громаді було надано право на політичне представництво, і в цьому контексті було дозволено використання національної мови під час виборчих кампаній, референдумів та загалом у суспільному житті, як це було раніше", – зазначено у листі.

Україна не коментувала цю заяву Угорщини.

У грудні в Україні набув чинності оновлений закон про національні меншини, який враховував зауваження Венеційської комісії. Його також позитивно оцінили угорські громади, які мешкають в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина вимагає відновити права своєї меншини в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі