середа, 02 червня 2021 05:51

У Ватикані криміналізували сексуальне насильство

У Ватикані криміналізували сексуальне насильство
Папа Римський криміналізував покарання за сексуальне насилля. Фото: Reuters

Папа Римський Франциск погодився криміналізувати сексуальне насилля, змінивши деякі закони Римо-католицької церкви.

Це найглибші зміни в кримінальному кодексі за майже 40 років, повідомляє ВВС.

В новій редакції сказано, що сексуальне насилля, примус неповнолітніх до сексу, зберігання дитячої порнографії та приховування цих фактів кваліфікуються як кримінальні злочини, за законами Ватикану.

В законі прописано:

жертвами сексуального насилля можуть стати як дорослі, так і діти. До цього в Ватикані казали, що жертвами можуть бути тільки діти, оскільки дорослі ніби-то можуть опиратися чи не погоджуватися на примусовий секс;

священник може втратити сан у випадку сексуального насилля;

за сексуальне насилля можуть покарати також тих, хто працюють при церквах (наприклад, виконують адміністративні функції). За це передбачено такі покарання, як втрата роботи та виплата штрафу;

відтепер будь-хто зі священників, незалежно від сану, чию вину в сексуальному насиллі буде доведено, отримає покарання в залежності від проведеного розслідування.
Також зміни полягають в тому, що судитимуть священнослужителів не за "сексуальне насилля", а за "порушення шостої заповіді" (не чини перелюбу).

Нові зміни почнуть діяти 8 грудня.

За словами Франциска, одна з цілей нової редакції – "зменшити кількість випадків, коли покарання за сексуальне насилля залишилося на розсуд урядовців".

Зміни до кримінального кодексу в Ватикані розробляли протягом 11 років. Над ними працювали експерти з кримінального та канонічного права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже остання країна дозволила розлучення

Протягом останніх кількох років стало відомо про тисячі випадків сексуального насилля з боку католицьких священників. Протягом десятиріч їх жертви розповідали про це відкрито, однак через застарілі закони добитися покарання для священнослужителя було неможливо.

До цього суттєві зміни в кримінальний кодекс вносили в 1983 році Папою Іоаном Павлом II. Тоді було створено пункт, який передбачав, що єпископи мають приймати скарги щодо сексуального насилля.

Зараз ви читаєте новину «У Ватикані криміналізували сексуальне насильство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі