субота, 16 липня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"У США та їхніх союзників є способи розбити стратегію Путіна" – Девід Ігнатіус

"У США та їхніх союзників є способи розбити стратегію Путіна" – Девід Ігнатіус
Оглядач Девід Ігнатіус вважає, що Росія може програти у довгій грі проти Заходу / WP

Думки у виданні The Washington Post оглядача Девіда Ігнатіуса

Володимир Путін робить ставку на те, що затяжна війна в Україні виснажить його супротивників раніше, ніж Росію. Можливо, він має рацію, але в США та їхніх союзників є способи розбити цю стратегію.

Козирна карта Заходу – фундаментальна економічна міць

Козирна карта Заходу – фундаментальна економічна міць. Якщо він зможе проявити волю, щоб її використати. Президент Джо Байден заявив 24 лютого, що "накладе на російську економіку серйозні витрати, як негайні, так і на тривалий час… Ми підірвемо їх здатність конкурувати у високотехнологічній економіці XXI століття".

На цій загрозі тиску на російську економіку, що постійно посилюється, наголосив міністр оборони Ллойд Остін 25 квітня: "Ми хочемо, щоб Росія була ослаблена такою мірою, щоб не могла робити те, що зробила, вторгнувшись в Україну". Генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, аналогічно говорить про перемогу у "дуже затяжному" конфлікті, який може розтягнутися на роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна після перемоги зміцнить безпеку Східної Європи" – Ендрю Д'Аньєрі

Але Захід ніколи не був експертом у стратегічному плануванні. Цього літа серед офіційних осіб США та Європи відчувається занепокоєння щодо того, що росіяни, які звикли до страждань, зможуть перечекати нас на полі бою в Україні та ухилятися від санкцій вдома. Згідно з цією все більш поширеною оцінкою, чим довше триватиме війна, тим вищими будуть шанси Росії. Захід, схоже, у найкращому разі ставить на кривавий пат.

То як же Захід може навернути назад липневий песимізм, щоб до зими холод відчувала Росія, а не Україна? Наймудріша відповідь – запровадити такі економічні санкції, щоб стиснули Росію, мов сталеві лещата. Це посилить найбільшу стратегічну слабкість Росії – її сили дуже тонко розтягнуті на широкій території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Норвегії є спільний кордон з Росією. Ми готові до воєнної агресії" – Сандра Андерсен Ейра

Найкраще свідчення, що санкції працюють, хоч і повільно, йдуть від самих російських чиновників. "Ситуація непроста", – визнав минулого місяця прессекретар Кремля Дмитро Пєсков. Герман Греф, голова "Ощадбанку", найбільшого в Росії, попередив: "Нам може знадобитися близько 10 років, щоб повернути економіку до рівня 2021 року". Недавно він заявив, що постачання вантажів до Росії впало вшестеро через західні санкції.

"Ми теж граємо у тривалу гру", – сказала у четвер міністрка торгівлі Джина Раймондо. Вона зазначила, що США зібрали коаліцію з трьох десятків країн для підтримки санкцій і отримали задовільний результат: експорт напівпровідників до Росії впав на 74%, порівняно з минулим роком.

"Ви не можете підтримувати сучасну армію без напівпровідників", - зауважила Раймондо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни потріпані, не мають сил захопити навіть Донбас" – литовська політологиня Довіль Якнюнайте

Через високі ціни на енергоносії Росія все ще має гроші. Але Москві стає дедалі важче купувати те, що потрібно через західний експортний контроль. Високий чиновник міністерства торгівлі повідомив мені, що експорт із США до Росії забороненої продукції – практично всього, що необхідно російським військовим, технологічним компаніям чи енергетичному сектору, скоротився на 95,9% у вартісному вираженні, порівняно з минулим роком.

Адміністрація Байдена може бути надмірно оптимістичною щодо наслідків санкцій. Але дослідження, проведене минулого місяця Інститутом міжнародної економіки Петерсона, свідчить про значний вплив. Використовуючи дані про експорт із 54 країн, на частку яких у 2021 році припадало 90% російського імпорту, вони виявили, що експорт країн, щодо яких запроваджено санкції, до Росії впав на 60% з другої половини 2021 року, а експорт із країн, які не підпадають під санкції, скоротився на 40%.

Є деяке перекриття через підставні компанії та корумпованих посередників, але воно менше, ніж очікувалося.

"Ми не бачили спроб якоїсь країни обійти наш експортний контроль, включаючи Китай та Іран", - сказала Раймондо.

Іноземна підтримка російських технологічних і комунікаційних компаній поступово сходить нанівець. Ericsson та Nokia згорнули там діяльність. Тим не менше дивно, що китайський гігант мобільних телефонів Huawei не зайшов. Microsoft не просто припиняє бізнес у РФ, а активно працює над запобіганням російським кібератакам.

Російські військові швидко втрачають техніку, і замінити її буде непросто

Російські військові швидко втрачають техніку і замінити її буде непросто. Згідно з опублікованими українськими звітами, навряд чи неупередженими, але такими, що заслуговують на увагу, Росія зупинила або обмежила виробництво танків на "Уралвагонзаводі" та "Челябінському тракторному заводі", а також зупинила виробництво зенітних ракет на "Ульяновському механічному заводі". Постраждали й російські верфі.

Санкції "практично зламали всю логістику в нашій країні", каже міністр транспорту Росії Віталій Савельєв. Візьмемо, наприклад, авіацію. США і Європа заборонили запчастини або обслуговування кількох сотень літаків Boeing і Airbus, що експлуатуються в РФ, що змушує російські авіакомпанії різко скорочувати рейси та свій авіафлот. Авіаційний регулятор ЄС заявив минулого місяця, що "дуже занепокоєний" безпекою цих літаків у Росії.

Уявімо, що якимось чином, незважаючи на санкції, Росія захитається зі своїм кривавим штурмом України. Що тоді? Щоб подумати про потенційні проблеми Путіна, достатньо поглянути на карту. Росія, безумовно, найбільша країна у світі. Щоб підтримати свою безрозсудну, незаконну війну в Україні, Путін вивів війська з Далекого Сходу, з Балтики, з великого підчерев'я, що межує з Південною Азією. Він має країну, яка перебуває в повільному краху, і занадто мало людей, щоб захистити її.

Путін сміливо розігрує карти. Але в нього менше старших карт, ніж може видатися.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"У США та їхніх союзників є способи розбити стратегію Путіна" – Девід Ігнатіус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі