середа, 27 вересня 2017 14:26

У Саудівській Аравії жінки вперше сядуть за кермо

У Саудівській Аравії жінки вперше сядуть за кермо

Саудівський король видав декрет, згідно з яким жінки зможуть сісти за кермо, починаючи з 2018 року.

До сьогодні Аравія залишалася єдиною країною, в якій жінки не могли керувати машинами. Оскільки цю заборону гостро критикують у світі, заяву про її скасування виголошував навіть міністр закордонних справ країни.

Консульство релігійних науковців також схвалило декрет. Інакше його б не видали: навіть король зобов'язаний діяти згідно з нормами шаріату.

Суспільство спантеличене: не всі розуміють, як це працюватиме на практиці, адже за релігійними нормами жінки не можуть спілкуватися з малознайомими чоловіками, а на дорозі без цього не обійтися. Також жінки завжди мають йти (тут - їхати) позаду чоловіків, а правила дорожнього руху таке не передбачають.

Цей дозвіл став можливим більшою мірою завдяки економічним проблемам. Саудівська Аравія - чи не найконсервативніше королівство, проте й воно змушене зважати на те, що населення не може дозволити собі постійно наймати приватних водіїв. Також держава вимушена брати жінок на роботу (а якщо родина жінки не може дозволити собі водія, їй буде складно добиратися). Якщо працює лише чоловіча частина населення, економіка страждає. За роки заборони ув'язненили багатьох жінок, які наважилися сісти за кермо. Їхні історії стали вагомим козирем у руках демократичної спільноти, на яку Саудівська Аравія також має зважати.

Зараз ви читаєте новину «У Саудівській Аравії жінки вперше сядуть за кермо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі