вівторок, 21 липня 2020 11:13

У Росії заявили, що вакцина від Covid-19 готова

У Росії заявили, що вакцина від Covid-19 готова
У Росії заявили про готовність вакцини від Covid-19. Фото: unsplash.com

У понеділок 20 липня в російських ЗМІ з'вилося одразу декілька інтерв'ю з високопосадовццями, в яких ідеться про завершення випробувань вакцини від Covid-19.

Про готовність вакцини, зокрема, заявив перший заступник міністра оборони Росії Руслан Цаліков в інтерв'ю виданню "Аргументи і факти".

За його словами, над вакциною спільно працювали працівники 48-го ЦНДІ військ РХБ-захисту Міністерства оборони з НДЦ епідеміології та мікробіології ім. Гамалії і госпіталем ім. Бурденко. З госпіталю днями виписали 20 добровольців з числа тих хто брав участь у клінічних дослідженнях вакцини.

За словами начальника 48-го ЦНДІ військ РХБ захисту ЗС РФ полковника медичної служби Сергія Борисевича, "у добровольців, виявили антитіла, при цьому компоненти вакцини безпечні і добре переносяться людиною". Окрім того, "високий рівень антитіл, що виникають після введення вакцини, збережеться в організмі надовго".

За словами Борисевича, роботу над вакциною від Covid-19 в Росії розпочали в квітні 2020 року. Вчені впоралися на диво швидко.

"Зазвичай вакцини розробляють не менше трьох-чотирьох років. Тривалий час займають як розробка документації та проведення нормоконтролю, так і власне спостереження за станом вакцинованих тварин. А без вивчення біологічних властивостей збудника Covid-19, без охарактеризування вакцинного штаму взагалі неможливо було б розпочати навіть конструювання вакцини. Але в 48-му ЦНДІ вже було відпрацьовано методологію кількісної оцінки збудника і розроблено лабораторну модель, що дає змогу відтворювати перебіг важкого гострого респіраторного захворювання (SARS-CoV) для оцінки захисної ефективності лікарських засобів", - сказав полковник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ВООЗ озвучили дату початку масової вакцинації від Covid-19

Вакцина, яку винайшли та дослідили в інституті ім. Гамалії - рекомбінантна двоетапна вакцина для введення. Як платформу під час її створення використали аденовірус-носій, в геном якого вбудували ген, що кодує спайк-білок коронавірусу. На цій платформі раніше було розроблено дві вакцини проти геморагічної лихоманки Ебола і вакцину проти близькосхідного респіраторного синдрому.

Повідомляють, що у випробуванні вакцини, яку розробив НІЦЕМ ім. Гамалії, загалом беруть участь 50 військових-контрактників, у тому числі 5 жінок. Усі вони - працівники 48-го Центрального НДІ Міноборони, а в експерименті взяти участь виявили бажання "виключно добровільно". Після успішної виписки першої черги завершують спостереження та готують до виписки другу групу добровольців.

А ще в експерименті виявив бажання взяти участь голова Російського фонду прямих інвестицій Кирило Дмитрієв. За його словами, не було жодних негативних ефектів та побічних дій. Чиновник повідомив про фантастичні результати.

"Стійкий імунітет у мене виробився через 20 днів, раніше за ін'єкцію другої підтримувальної дози, яка повинна продовжити імунітет до двох років. Через перші 20 днів імуноглобулін IgG був на рівні 5,5, що можна порівняти з рівнем для людей, які перехворіли на важку форму, що становить в середньому 6. Але потім, після другої ін'єкції, він піднявся на рівень 10 IgG. Спеціальний тест в НДЦ ім. Гамалії також показав спочатку значення 1:1600, а потім 1:3200, що є дуже високим рівнем антитіл. З такими показниками я можу бути донором плазми крові", - сказав Дмитрієв у інтерв'ю.

У Міноборони РФ повідомляють, що і військові, і Дмитрієв почуваються добре.

Як повідомив міністр охорони здоров'я РФ Михайло Мурашко, загальну вакцинацію в Росії (вона, як обіцяють, буде добровільною і безкоштовною) можуть почати вже наприкінці липня.

У понеділок 20 липня мережу підірвала інформація, що представники вищого керівництва та великі бізнесмени Росії з квітня вакциновані експериментальним препаратом проти Covid-19 місцевої розробки. Про це, посилаючись на власні джерела в РФ, повідомило агентство Bloomberg.

Зараз ви читаєте новину «У Росії заявили, що вакцина від Covid-19 готова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі