четвер, 27 грудня 2018 15:13

У Росії можуть переписати Конституцію, щоб Путін правив вічно

У Росії можуть переписати Конституцію, щоб Путін правив вічно
Володимир Путін може стати президентом утретє. ФОТО: Ведомости

Спікер російської Держдуми В'ячеслав Володін під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним натякнув на ймовірні зміни у російській Конституції.

"У суспільстві назріли питання, шановний Володимире Володимировичу. Це час, коли ми могли б відповісти на ці питання, не загрожуючи жодним принциповим положенням. Закон, навіть такий, як Основний закон, не є догмою", - заявив Володін, пише Bloomberg.

За його словами, "нинішня Конституція РФ була розроблена 25 років тому - час, коли держава опинилася на межі колапсу, коли соціальні обов'язки не виконувалися, коли наші громадяни втрачали віру у владу". Володін запропонував Путіну проаналізувати, як чинна Конституція відповідає нормам дійсності, залучивши експертів із правових питань і суддів Конституційного суду. Офіційний протокол Кремля не зафіксував відповіді Путіна на цю пропозицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ноги Путіна на тлі світових проблем" - як мережа тролить російського президента

Аналітик і колишній кремлівський помічник Гліб Павловський трактує це як натяк на передачу влади. На думку інших експертів, у Кремлі таким чином готують ґрунт для того, щоб Путін лишився у президентському кріслі втретє після завершення терміну 2024-го. За Конституцією РФ, балотуватися у президенти можна тільки двічі.

"Загальні настрої в російському суспільстві полягають у тому, що Путіна, як гаранта цієї системи, ніким замінити, - сказав політолог Московського державного інституту міжнародних відносин Валерій Соловей. - Жоден із потенційних кандидатів не в змозі підтримувати "священні зв'язки" з народом".

На думку Соловея, процес змін до Конституції РФ може стартувати вже за 2 роки. Як найкращий варіант розглядається зміна конфігурації уряду для того, щоб Путін залишався центром прийняття рішень. Серед імовірних варіантів: дорадчий орган Державну Раду РФ стане вищим керівним органом у країні, і саме його очолить Путін. При цьому нового президента можуть позбавити багатьох повноважень.

25 грудня Путін зустрівся у Москві з білоруським президентом Олександром Лукашенком. Під час зустрічі Путін відзначився дивною поведінкою: на відео зафіксували, що він однією рукою тримається за ручку крісла, іншу стискає в кулак і одночасно з тим кілька разів відриває носки туфель від килима.

Зараз ви читаєте новину «У Росії можуть переписати Конституцію, щоб Путін правив вічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі