неділя, 28 червня 2020 11:50

У Польщі обирають президента: хто з кандидатів прихильний до України

У Польщі обирають президента: хто з кандидатів прихильний до України
У Польщі відбуваються президентські вибори. Фото: УНН

У Польщі відбувається перший тур президентських виборів. Мали відбутися у травні, але були перенесені через пандемію коронавірусу.

Основними претендентами на перемогу вважаються чинний глава держави Анджей Дуда та кандидат від опозиційної "Громадянської платформи", мер Варшави Рафал Тшасковський.

Для перемоги вже у першому турі необхідно набрати понад 50% голосів, але, за прогнозами, це не вдасться жодному кандидату. Дуді прогнозують 41-43% голосів, тоді як Тшасковському – 28-30%.

В такому випадку буде другий тур, який відбудеться через два тижні. Останні опитування показали, що там Дуда вже може програти Тшасковському, повідомляє Європейська правда.

Виборчі дільниці відкрилися о 7 ранку і працюватимуть до 21:00. Після цього оголосять результати екзитполів. На дільницю можна зайти тільки в масці, на вході встановлені санітайзери, кількість людей, які одночасно перебувають у приміщенні, обмежують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна країна відкрила кордони для українців

Кандидатів 11, але реальна боротьба точитиметься лише між трьома, пише 24 канал. Усі троє зацікавлені у тісній співпраці з Україною, але один з них більше зацікавлений розбірками у польсько-українських відносинах минулого.

Чинний президент Польщі Анджей Дуда підтримує Україну на міжнародній арені. Не раз виступав з різкою критикою Росії та її агресії стосовно нашої держави.
"Ми не можемо залишити Україну за таких обставин. Тому всюди, де я перебуваю, на міжнародній арені, я підкреслюю, що потрібно дотримуватися міжнародного права. Адже нікому не потрібно пояснювати, наскільки загрозливою є ситуація, за якої Європа і весь світ визнали б, що можна погодитися на зміну кордонів силою, навіть якщо ця згода є мовчазною", – нещодавно наголосив він.

Шимон Головня, безпартійний, теж переконаний, що гарні відносини з Україною є ключовими для безпеки Польщі. Однак, він менше згадує про Росію, а більше – про суперечки на рівні саме Польща – Україна.
"Необхідно створити польсько-український Інститут суспільного та історичного діалогу – спеціальний осередок, який займатиметься зв'язками між нашими суспільствами та вирішенням польсько-українських історичних суперечок", – вважає він.

А мер Варшави та кандидат в президенти Рафал Тшасковський хоче бачити Польщу "речником з українських справ у Європі". Він каже, що як президент, буде цього добиватися.
"Я вірю, що стабільність та добробут України означають безпеку та добробут Польщі, тому наші українські друзі завжди зможуть розраховувати на мою підтримку", – заявляв він.

У Польщі статтю Володимира Путіна про Другу світову вважають частиною послідовної інформаційної війни проти Заходу та маніпуляцією історією. Своїми діями Москва прагне вплинути на міжнародну політику.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі обирають президента: хто з кандидатів прихильний до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі