понеділок, 16 вересня 2024 17:25

У Польщі через повені оголосили стан стихійного лиха

У Польщі через повені оголосили стан стихійного лиха
Режим буде діяти 30 днів. Фото: gov.pl

Прем'єр-міністр Дональд Туск оголосив стан стихійного лиха через масштабні повені.

На потреби постраждалих виділять 1 млрд злотих з резерву, передає Polsat News.

У Вроцлаві незабаром має розпочатися засідання кризового штабу. Там нададуть детальний перелік повітів і гмін, на які поширюється цей стан.

Буде також роз'яснено, що тягне за собою надзвичайний стан та його наслідки.

"У нашому розпорядженні в положенні про стан стихійного лиха є такий інструмент, як наказ про евакуацію, але, як я вже згадував вчора, ми будемо використовувати його тільки у ситуації, коли життю людей безпосередньо загрожує небезпека", - сказав Туск.

Стан стихійного лиха запровадять на термін до 30 днів. Передбачені "лише необхідні" обмеження прав і свобод: наказ про евакуацію та заборона на перебування в певних місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масштабне лихо: наслідки повені у Польщі показали на фото

Міністерка клімату і навколишнього середовища Пауліна Хенніг-Клоська сказала, що введення стану стихійного лиха "допоможе мобілізувати більше коштів і ресурсів для боротьби з наслідками повеней".

У Нижній Сілезії через прорив дамби між водосховищами Тополя і Козельно довелося оголосити про негайну евакуацію частини міста Пачкув.

"Я щойно отримав інформацію про негайну евакуацію частини Пачкува. Мер ухвалив таке рішення, тому що, на жаль, прорвало дамбу на водосховищі Тополя. Вода йде повним ходом, і все це призводить до того, що ми змушені думати про здоров'я і життя мешканців", - сказав староста Ниси Даніель Палімонка.

Потужна негода накрила країни Східної Європи.

Зокрема, у Польщі, Румунії та Чехії тривають сильні повені. А в Австрії снігопади й лавини. У Словаччині та Угорщині є загроза виходу Дунаю з берегів через рясні опади.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі через повені оголосили стан стихійного лиха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі