четвер, 05 квітня 2018 10:37

У Німеччині знайшли учасника вбивств у Бабиному Яру

У Німеччині знайшли учасника вбивств у Бабиному Яру
У Німеччині знайшли можливого учасника вбивств у Бабиному Яру Фото: img-fotki.

Прокуратура німецького міста Кассель розпочала перевірку можливої причетності 96-річного громадянина Німеччини до вбивства євреїв, циган і радянських військовополонених у Бабиному Яру в Києві 1941-го.

Підозрюваний проживає в окрузі Швальм-Едер. Він міг проходити службу в дивізії "Ваффен-СС", яка брала участь у скоєнні злочинів у Бабиному Яру. Німецька прокуратура зацікавилася передбачуваним колишнім есесівцем після звернення ізраїльського Центру Симона Візенталя, який встановив його причетність до злочинів, повідомляє Deutsche Welle.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бабиному Яру розстріляли українських націоналістів

У березні в Німеччині у віці 96 років помер Оскар Гренінг на прізвисько "бухгалтер Освенцима". Гренінга в липні 2015-го суд Люнебурга засудив до 4 років позбавлення волі за пособництво вбивства не менше 300 тис. чоловік. Він помер у лікарні, так і не просидівши ні дня у в'язниці.

Справа Гренінга отримала широкий резонанс. Вперше в співучасті у вбивствах був визнаний співробітник концентраційного табору, який собисто у вбивствах участі не брав.

З вересня 1942-го по жовтень 1944 року есесівець Гренінг завідував у Освенцімі грошима та цінними речами депортованих. Він перераховував гроші, знайдені в багажі в'язнів, сортував їх і відправляв управління СС у Берліні.

13 березня 1961-го у Києві сталася Куренівська трагедія. Внаслідок техногенної катастрофи загинули понад 1500 жителів Куренівки, а також пасажирів міського транспорту, що потрапили у зону лиха.

О 10-15 ранку дамба, яка перекривала Бабин Яр, не витримала навантаження і 14-метрова хвиля пульпи зі швидкістю 5 м/с хлинула на Куренівку, зносячи будівлі, людей, транспорт, трупи і залишки трун з довколишніх кладовищ.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині знайшли учасника вбивств у Бабиному Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі