середа, 16 жовтня 2024 09:10

Трирукий робот уперше керував оркестром - видовищне відео

Трирукий робот уперше керував оркестром - видовищне відео
Музикантами диригував спеціально запрограмований для виконання частини програми робот. Фото: pixabay.com

У Німеччині робот уперше керував оркестром. На честь 25-річчя Дрезденський оркестр виконав Robot Symphony. Це спеціально написана для цієї події музика.

Трирукий робот-диригент дебютував у Дрездені, пише Euronews.

"Робо-маестро задав темп двом новим творам: п'єсі Kreuzknoten ("Хрестовий вузол") Віланда Райссмана, а також Semiconductor's Masterpiece ("Шедевр напівдерижера") Андреаса Гундлаха. Обидва автори - сучасні німецькі композитори. Робот розроблений дослідниками Дрезденського технічного університету на основі ідеї керівника симфонічного оркестру Маркуса Ріндта. В лабораторії CeTI Excellence машина з сімома суглобами і трьома руками навчилася задавати ритм і відображати музичну динаміку", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Консульську інформацію МЗС коментуватиме ШІ-аватар

Що стосується музикантів, то, за визнанням одного з них, це був безжальний досвід, адже робот нікого не чекав, а працював як машина.

Для заходу був потрібен спеціально запрограмований для виконання частини програми робот. П отрібні були швидкі, різкі рухи, неймовірно енергійні та інтенсивні.

"Ми не збираємось замінювати диригента. Я переконаний, що людина завжди зробить це краще і потім не можна скидати з рахунків репетиційну роботу, міміку. Якби, наприклад, ми грали Бетховена, такий робот не знадобився б, це просто безглуздо. Але якщо твір побудований на тому, що оркестр грає на різних швидкостях, у різних ритмах, тоді це має сенс. Такого немає більше ніде у світі", - розповів художній керівник Дрезденського симфонічного оркестру Маркус Ріндт.

Поліція Нью-Йорку у США тим часом звільнила роботизованого поліцейського собаку від Boston Dynamics Дігідога. Про розірвання контракту з компанією на оренду робокопа повідомило поліцейське управління.

Зараз ви читаєте новину «Трирукий робот уперше керував оркестром - видовищне відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі