середа, 15 вересня 2021 18:40

Трансляція запуску першої цивільної місії SpaceX стартує о 23:02 за Києвом

Першу цивільну місію в космос Inspiration4 вночі запустить компанія Ілона Маска SpaceX.

Старт запланували на 00:02 за нульовим часовим поясом (UTC), повідомили на офіційному YouTube-каналі SpaceX.

Автор: twitter.com/SpaceX
  16 вересня SpaceX запускає на космічну орбіту першу цивільну місію
16 вересня SpaceX запускає на космічну орбіту першу цивільну місію

За українським часом це буде 03:02 ночі. Перший у світі цивільний космічний політ людини на орбіту стартує з космодрому в Космічному центрі Кеннеді у Флориді.

Ракетою-носієм для корабля Dragon виступить Falcon 9 Block 5. Космічний корабель повинен буде піднятися вище орбіти Міжнародної космічної станції та телескопу Hubble.Розраховують, що політ триватиме приблизно три дні, після чого Dragon з командою Inspiration-4 приземлиться на одне з кількох можливих місць посадки біля узбережжя Флориди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SpaceX отримала контракт на запуск супутника нового покоління

Вебтрансляція запуску місії Inspiration-4 на каналі SpaceX розпочнеться приблизно за 4 год. до старту - о 23:02 за київським часом.

Автор: twitter.com/SpaceX
  Екіпаж Inspiration-4 (зліва направо): бортінженер Крістофер Семброскі, пілот Сіан Проктор, командир місії Джаред Айзекман та пілот Хейлі Арсено
Екіпаж Inspiration-4 (зліва направо): бортінженер Крістофер Семброскі, пілот Сіан Проктор, командир місії Джаред Айзекман та пілот Хейлі Арсено

Керує місією Джаред Айзекман, засновник і генеральний директор компанії Shift4 Payments. Раніше повідомляли, що таким чином бізнесмен планує привернути увагу до благодійності та зібрати $200 млн на боротьбу з дитячими онкологічними захворюваннями, які пожертвує лікарні в Мемфісі.

У політ відправиться медик 29-річна Хейлі Арсено, асистентка лікаря в дитячій лікарні Сент -Джуд, де лікують дітей, що боряться з раком. Вона в дитинстві сама була пацієнткою цієї лікарні. Хейлі - наймолодша американка, що побуває в космосі.

Пілот місії - доктор геології, професорка коледжу в Аризоні Сіан Проктор. 2009 року Проктор пройшла підготовку та трохи не стала астронавтом NASA - потрапила до 47 відібраних з 3,5 тис. претендентів.

Четвертий член команди - бортінженер, фахівець у сфері data-інжинірингу Крістофер Семброскі, ветеран ВПС.

Компанія обрала для запуску 16 вересня через п'ятигодинне вікно, однак погодні умови та технічні проблеми можуть змусити SpaceX перенести запуск ракети.

2022 року відбудеться перша українська місія на Місяць. Її здійснить британська компанія Spacebit у співпраці з американськими партнерами.

У рамках місії, яка коштуватиме українській стороні близько $1,5 млн, на поверхню супутника доставлять техніку для проведення наукових досліджень на поверхні Місяця.

Зараз ви читаєте новину «Трансляція запуску першої цивільної місії SpaceX стартує о 23:02 за Києвом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі