понеділок, 05 жовтня 2020 16:21

Тихоокеанські острови відмовилися від незалежності

Тихоокеанські острови відмовилися від незалежності
Голосування на референдумі в Новій Каледонії / Reuters

Жителі заморських французьких територій в Тихому океані, Нова Каледонія, на референдумі в неділю проголосували проти незалежності.

За попередніми даними, 56,9% жителів цих островів проголосували проти відокремлення від Франції. Про це пише польська Rzeczpospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, що пообіцяв Макрон під час зустрічі з Тихановською

"Виборці мали голос. Вони підтвердили прагнення залишити Нову Каледонію частиною Франції. Як глава держави висловлюю глибоку вдячність за таку довіру до нашої республіки", - заявив французький президент Еммануель Макрон.

Нова Каледонія стала французькою колонією 1853-го. Між корінними жителями і нащадками французьких колоністів віками зберігаються напружені відносини. Недільний референдум став другим із трьох можливих, відповідно до угоди між Парижем і Новою Каледонією, підписаною 1998-го.

Влада Франції заявляє про готовність провести третій референдум протягом наступних 2 років, якщо на це буде воля жителів островів.

Архіпелаг має широку автономію від Франції, проте в таких питаннях як оборона чи освіта підпорядковується рішенням Парижа.

Нова Каледонія знаходиться за 1200 км на схід від Австралії та в 20 тис. км від континентальної Франції. Париж дає островам дотації в розмірі €1,3 млрд на рік. На островах є 25% світових запасів нікелю.

Зараз ви читаєте новину «Тихоокеанські острови відмовилися від незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі