вівторок, 06 липня 2021 19:31

Таліби захоплюють кордон після виходу американських військ – у Кремлі паніка

Таліби захоплюють кордон після виходу американських військ – у Кремлі паніка
Солдати уряду Афганістану охороняють базу Баграм після виходу іноземних військ ФОТО: Getty Images

Військові США покинули стратегічну авіабазу Баграм в Афганістані 2 липня. Держсекретар Ентоні Блінкен у червні заявляв, що різкої зміни ситуації після виходу американців не очікують. Але невдовзі ООН зафіксувала, що "Талібан" захопив 50 нових районів країни. США хочуть вивести всіх своїх військових до 20-ї річниці теракту 11 вересня.

Таліби мають на меті захоплення провінційних центрів, пише "Новая газета". Захоплюють їх легко – урядові війська переходять на їхній бік або здаються. Понад 1,5 тис. афганських солдатів і офіцерів попросили притулку в Таджикистані.

Зараз таліби контролюють понад дві третини переходів на кордоні з Узбекистаном і Таджикистаном протяжністю 900 км.

5 липня російський президент Володимир Путін телефонував президентові Таджикистану через дестабілізацію на кордоні. Туди відправили військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Афганський м'яч летить у ворота Росії

"Талібан" не прагне територіальних здобутків за рахунок сусідів, - каже колишній секретар Організації договору про колективну безпеку Микола Бордюжа. – Вони займаються внутрішніми задачами: ліквідацією шкіл для дівчат, руйнуванням закладів культури, підривом унікальних історичних пам'яток. Головні побоювання у Росії і урядів Середньої Азії стосуються інфільтрації ідей. Їх носії є вже давно. Таліби не демонструють месіанських планів, але ісламські фундаменталісти цілком можуть потрапити під їхній вплив, зачарувавшись силою".

Авіабаза Баграм могла розміщувати до 10 тис. військових та сотню літаків. Вона була ключовим об'єктом впродовж 20 років.

Зараз ви читаєте новину «Таліби захоплюють кордон після виходу американських військ – у Кремлі паніка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі