понеділок, 14 жовтня 2024 12:14

Багато питань: аналітики оцінили можливості майбутньої американської бази ПРО у Польщі

Багато питань: аналітики оцінили можливості майбутньої американської бази ПРО у Польщі
У Польщі невдовзі запрацює американська база протиракетної оборони. Фото: defence-ua.com

Протягом найближчих кількох тижнів у польському місті Редзіково, що за 900 км від кордону з Україною, має запрацювати американська база протиракетної оборони Aegis Ashore.

За словами міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, є намір домовитись, щоб ця база збивала також російські ракети, які можуть летіти на Польщу, а не лише балістичні ракети Ірану в напрямку США. Експерти Defence Express проаналізували можливості цієї бази.

За словами аналітиків, хоча заява Сікорського й звучить гучно, але йдеться про своєрідний "довгобуд". Темпи введення його в стрій викликають більше питань, аніж відповідей.

На думку експертів, базу Aegis Ashore можна образно назвати "сухопутним есмінцем протиповітряної оборони". Її конфігурація буквально складається з елементів есмінців проекту Arleigh Burke, в тому числі системи управління вогнем Aegis, радара SPY-1 та навіть вертикальних пускових установок Mark 41 під ракети-перехоплювачі сімейства SM-3.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США готові говорити із Росією, Китаєм та КНДР про ядерну зброю - Байден зробив заяву

База протиракетної оборони є стаціонарною, тобто її не можна перемістити на інше місце в силу громіздкості елементів конструкції.

"Якщо продовжувати про SM-3 як головне озброєння Aegis Ashore, то тут такі базові характеристики: стартова маса та довжина корпусу - 1,5 тонн та 6,55 метрів відповідно, дальність та висота ураження для базової версії Block I A/B – 900-1200 км та 500 км відповідно. Вартість однієї такої ракети – в діапазоні від 11 до 25 мільйонів доларів за одиницю (за різними даними)", - йдеться у публікації.

Аналітики також зазначили, що Пентагон тримає темп закупівлі ракет-перехоплювачів SM-3 Block IIA у варіанті усього по 12 одиниць на рік. Такий темп передбачено аж до 2029 року. А закупівля SM-3 Block IB взагалі зупинена, хоча раніше обговорювався план замовляти по 43 такі ракети на рік.

"Ще одна деталь, на яку маємо звернути увагу - по суті, глава МЗС Польщі анонсував уже третій формальний ввід у стрій бази протиракетної оборони в Редзіково. Бо перше оголошення про запуск цього об'єкта в роботу ВМС США зробили ще в грудні 2023 року, а повторно - у липні 2024 року зробив тодішній генсек НАТО Єнс Столтенберг. Тоді йшлося про "готовність виконувати завдання у межах Альянсу". Іншими словами, в історії із базою протиракетного щита в Польщі є ще багато невирішених технічних та бюрократичних моментів, не кажучи вже про питання по наявній кількості протиракет SM-3 як базового озброєння Aegis Ashore", - додали аналітики.

У Польщі невдовзі відкриють базу протиракетної оборони (ПРО). Це, зокрема, дасть можливість збивати російські ракети, які летять у бік країни, заявив глава польського МЗС Радослав Сікорський.

За його словами, Польща вела переговори із США і про те, щоб системи ПРО могли збивати російські ракети, які летять у бік Польщі, а не тільки іранські, що "летять у бік США".

Зараз ви читаєте новину «Багато питань: аналітики оцінили можливості майбутньої американської бази ПРО у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі