пʼятниця, 28 травня 2021 17:45

Таліби без бою повертають собі контроль над Афганістаном

Таліби без бою повертають собі контроль над Афганістаном
Бійці афганського спецназу під час військових навчань, Афганістан, 28 квітня 2021 року / Getty Images

Відколи з 1 травня війська США покидають Афганістан, щоб повністю вийти з країни до 11 вересня 2021 року, таліби захоплюють афганські військові пости в країні.

В афганських солдатів на цих постах закінчуються боєприпаси та продовольство, деяким не платять по п'ять місяців, тож таліби їх випускають в обмін на те, що ті залишать зброю. Про це пише Gulf News.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таліби напали на дві мечеті та лікарню, і вбили більше сотні невірних мусульман

Таліби закликають старійшин сіл як посередників відвідати пости та передати солдатам ультиматум – здаватися або загинути. За словами старійшин, після тривалих переговорів війська здали недавно сім постів. Щонайменше 120 солдатів і поліцейських отримали безпечний прохід в керовані урядом провінції в обмін на здачу зброї та спорядження.

За словами старійшин, з 1 травня здалися як мінімум 26 постів і баз в чотирьох провінціях. У міру того, як моральний дух солдат падає через відхід військ США, таліби використовують кожну капітуляцію як пропагандистську перемогу.

Серед домовленостей про здачу були чотири районні центри, де розміщувалися місцеві губернатори, керівники поліції та розвідки, які фактично передали урядові об'єкти під контроль Талібану і розпустили адміністрацію.

Талібан в минулому вів переговори зі США і владою в Кабулі про капітуляцію афганських військ, але жодного разу не виступав такими масштабами й темпами як в цьому місяці. Таліби захопили ряд провінцій на схід, північ і захід від Кабулу. Ця тактика дає талібам стратегічну територію, зброю, боєприпаси й техніку. Часто без єдиного пострілу.

Здача - частина ширшої стратегії талібів із захоплення й утримання території, оскільки моральний дух афганських сил безпеки різко падає з відходом міжнародних військ на чолі зі США. Сприяє цьому підкуп місцевої поліції та чиновників. Перемир'я на місцях дозволяє талібам закріпити досягнуті успіхи.

Таліби оточують пости та перекривають постачання ресурсів. Тоді дзвонять командирам баз, а іноді членам сімей, і пропонують помилувати солдат, якщо здадуть застави, зброю і боєприпаси. У кількох випадках військам, які здалися, давали гроші, близько $130 на солдата і цивільний одяг. Їх відправляли додому неушкодженими. Але спочатку знімають на відео під обіцянки не приєднуватися більше до сил безпеки. Записують номери телефонів та імена членів сім'ї. Таліби клянуться вбити чоловіків, якщо ті повернуться в армію.

Зараз ви читаєте новину «Таліби без бою повертають собі контроль над Афганістаном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі