вівторок, 05 січня 2021 09:31

Створили нову церкву

Створили нову церкву
Портрет короля Генріха VIII Ганса Гольбейна Молодшого, 1547 рік / Wikipedia

5 січня 1531-го Папа Климент VII заборонив королю Англії Генріху VIII розлучатися та повторно одружуватися під страхом відлучення від церкви. Генріх, який хотів розлучитися з дружиною Катериною Арагонською, проігнорував попередження Папи. Одружився з Анною Болейн. Це призвело до його відлучення від церкви й одного з розколів християнства. Виникла окрема англіканська церква. Король загалом одружився 6 разів.

Катерина Арагонська була дочкою Фердинанда й Ізабелли Іспанських і тіткою імператора Священної Римської імперії Карла V. Генріха VIII хвилювало, що в нього з дружиною не було законного спадкоємця. Він шукав спосіб розірвати шлюб згідно з догматами католицької віри. І був, на загальну думку, досить побожним католиком, противником протестантської реформації, яка почалася на континенті. Навіть отримав титул "Захисника віри" від попереднього Папи Льва X за трактат, який написав проти Мартіна Лютера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Король розлучився через народження доньки

Генріх відправив до Папи Климента VII посланників в надії, що той анулює його шлюб. Однак Папа не збирався цього робити. На додаток до доктрин віри, він був певною мірою в'язнем імператора Священної римської імперії Карла V, який прагнув зберегти шлюб тітки з англійським королем.

Анна Болейн цікавилася ідеями Лютера і реформації та намовила до них короля. Генрі вирішив, що його власне відлучення від церкви буде справедливою ціною за незалежність Англії від Папи і можливість стати батьком.

Генріх вигнав Катерину й одружився з Анною таємно 1532 року і публічно 1533-го. Після повторного шлюбу видав ряд указів, які позбавили Англію папського впливу, поклавши край пануванню в країні католицької церкви. Так король створив протестантську англіканську церкву.

Хоча нова церква спочатку була схожа на католицьку, ці кроки зробили Генріха і його наступників абсолютними правителями в Англії. Країна приєдналася до ряду німецьких держав, а також до Швеції, відкинувши католицизм на користь протестантизму.

Зараз ви читаєте новину «Створили нову церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі