середа, 27 грудня 2023 13:58

Наступною жертвою РФ може стати Фінляндія - ISW

Наступною жертвою РФ може стати Фінляндія - ISW
Росія погрожує Фінляндії війною. Фото: ukrinform.ua

Росія погрожує країнам НАТО почати проти них війну.

Часто наступною жертвою РФ вважають Фінляндію, яка має з агресоркою спільний кордон. Про це йдеться у новому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

Один із пов'язаних із Кремлем російських мілблогерів стверджував, що Фінляндія стає "другою Україною". Він акцентував на паралелях між російськими наративами про Україну та Фінляндію і припускав, що територіальні та ідеологічні цілі Росії не зупиняються на війні в Україні.

Зокрема, блогер заявив, що зараз США мають доступ до 35 військових баз у Фінляндії, Швеції та Данії, зокрема, до фінської бази, яка розташована за 137 кілометрів від кордону з Росією. США нещодавно підписали угоди про співпрацю в галузі оборони як з Фінляндією, так і зі Швецією, які надають американським військам доступ до своїх військових баз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні йде війна за майбутнє всієї Європи - міністр оборони Фінляндії

"Блогер також стверджував, що Фінляндія стає "другою Україною" через нібито відомість фінських неонацистських організацій і ймовірне зростання фінських націоналістичних рухів, таких як Карельський національний батальйон", - йдеться у повідомленні.

Посилання мілблогера на концепції неонацизму та націоналізму перегукуються з деякими основними наративами, які Кремль використовував для виправдання повномасштабного вторгнення в Україну.

Аналітики також звертають увагу, що нещодавно Росія вжила заходів щодо військової позиції проти Фінляндії шляхом відновлення Ленінградського військового округу, який матиме зону дій в основному вздовж російсько-фінського кордону.

Аналітики ISW уже зазначали, що Росія прогне досягнути максималістських цілей в Україні. Дедалі агресивніша риторика Росії та її військова позиція щодо Фінляндії свідчить про те, що Росія зберігає експансивні цілі за межами поля бою в Україні. Це особливо актуально через нещодавній вступ Фінляндії до НАТО.

Водночас аналітики не вважають, що Росія має поточний військовий потенціал або намір загрожувати Фінляндії або будь-якому члену НАТО у військовому плані. Однак, риторика викликає занепокоєння щодо довгострокових цілей Росії.

Москва націлена змусити НАТО відмовитися від своїх основних принципів. В Кремлі хочуть досягати своїх цілей шляхом територіальних завоювань та встановлення впливу на інші держави. Про це йдеться у новому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

Зокрема, 17 грудня, російський диктатор Володимир Путін заявив про свої довгострокові плани щодо НАТО. Він намагається створити умови для послаблення глобальної влади Альянсу.

Зараз ви читаєте новину «Наступною жертвою РФ може стати Фінляндія - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі