вівторок, 29 червня 2021 12:35

"Схоже на помилку". Міноборони Британії пояснило втрату секретних документів

Інцидент із потраплянням у вільний доступ секретних військових документів, де поміж іншого йшлося про проходження есмінця HMS Defender біля узбережжя Криму та стратегію британської армії в Афганістані, почав розслідувати уряд Великої Британії.

Про це пише ВВС.

Автор: bbc.com
  Секретні документи в британському міністерстві оборони друкують на рожевому папері. Їх можна виносити за межі відомства лише у виняткових випадках
Секретні документи в британському міністерстві оборони друкують на рожевому папері. Їх можна виносити за межі відомства лише у виняткових випадках

У понеділок заступник британського міністра оборони Джеремі Куїн зробив заяву перед депутатами парламенту щодо ймовірного винуватця втрати секретних документів відомства.

"Минулого тижня високопосадовець утратив засекречені документи міністерства оборони. Він сам і повідомив про це. Я не хочу про щось говорити до появи результатів розслідування. Але це схоже на помилку, якої припустилася ця людина. Мені шкода, що стався такий інцидент. Його розслідуватимуть якнайретельніше", - заявив Куїн у Палаті громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія показала відео, як літаки й кораблі РФ переслідували есмінець Defender у Чорному морі

Він визнав, що на частині документів є гриф Secret UK Eyes Only (секретно, тільки для прочитання британськими працівниками. - Gazeta.ua).

Автор: bbc.com
  Така позначка на документах говорить про те, що секретні матеріали призначені лише для британських співробітників
Така позначка на документах говорить про те, що секретні матеріали призначені лише для британських співробітників

За словами чиновника, пакет документів повернули уряду, і тепер проводиться ретельне розслідування. З'ясують, чи всі загублені папери повернули, а також вивчать обставини, за яких опублікували вміст документів і реакцію влади на інцидент.

Крім того, переглянуть і загальний порядок поводження з секретними даними.

У неділю, 27 червня, BBC повідомила, що один із жителів графства Кент знайшов на автобусній зупинці стос мокрих від дощу секретних паперів. Він передав свою знахідку BBC, журналісти якої частково розповіли про їхній зміст.

В одному пакеті документів обговорюється, зокрема, імовірна реакція Росії на проходження есмінця через води поблизу узбережжя Криму. Це місце Росія вважає своїми територіальними водами, що не визнають більшість держав світу, які вважають ці води українськими.

Інша частина документів містить обговорення плану можливої військової присутності Великої Британії в Афганістані після завершення там операції НАТО під керівництвом США.

Зараз ви читаєте новину «"Схоже на помилку". Міноборони Британії пояснило втрату секретних документів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі