середа, 01 травня 2024 07:09

Сенат США схвалив заборону на імпорт збагаченого урану з РФ

Сенат США схвалив заборону на імпорт збагаченого урану з РФ
Закон про заборону на імпорт урану з РФ передали на підпис Байдену. Фото: pixabay.com

30 квітня ввечері Сенат Сполучених Штатів Америки одноголосно проголосував за ухвалення закону про заборону імпорту збагаченого урану з Росії.

Після цього Сенат передав документ на підпис президенту США Джо Байдену, повідомляє Bloomberg.

"Документ, який сенатори підтримали одностайно, забороняє імпорт збагаченого урану з РФ через 90 днів після набуття законом чинності з можливістю тимчасових винятків до січня 2028 року", - сказано в повідомленні.

США отримували з Росії майже 25% збагаченого урану, що використовується як паливо для 90 атомних реакторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАГАТЕ б'є на сполох: Іран може виготовити кілька атомних боєголовок

Це приносить РФ близько $1 млрд на рік. Заміщення цих поставок може виявитися складним завданням і призведе до підвищення вартості збагаченого урану приблизно на 20%.

Раніше Конгрес передбачив виділення $2,7 млрд на розвиток американської уранової галузі за умови, що будуть запроваджені обмеження на імпорт російської сировини.

Росія також є єдиним комерційно доступним джерелом спеціального високозбагаченого палива для реакторів, відомого як Haleu, яке необхідне для нової породи передових ядерних реакторів, що перебувають на стадії розробки.

Законопроєкт Палати представників містить винятки, що дозволяють імпорт низькозбагаченого урану з Росії, якщо міністр енергетики США вирішить, що немає альтернативного джерела для експлуатації ядерних реакторів чи американської ядерної енергетичної компанії, або якщо постачання відповідає національним інтересам. З огляду на це, експерти попереджають, що Росія у односторонньому порядку може заборонити експорт урану.

Палата представників схвалила цей законопроєкт у грудні. Залежність від російських джерел урану створює ризик для цивільної ядерної промисловості США, яка зазнала напруження через війну в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Сенат США схвалив заборону на імпорт збагаченого урану з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі