пʼятниця, 22 червня 2018 17:18

Розкопали пивний солод, якому 1600 років

У місті Уппакра на півдні Швеції археологи знайшли пивоварню, якій майже 1600 років.

Науковці знайшли пророслі зерна - солод. Вони були карбоновані, тобто перетворилися на вугілля. Солод використовують для виробництві пива. Знахідку датують 400 - 600 роками нашої ери, повідомляє Daily Mail.

Уппакра була великим регіональним центром. Вважається найбільшим серед поселень залізного віку на півдні Швеції. В місті були адміністративні будівлі і майстерні.

Залишки декількох печей знайшли в 1990-х за допомогою георадара на заході місцевості. Пророщені зерна виявили під час дослідження підковоподібної глиняної печі розмірами 2,7х1,8 м.

Автор: Daily Mail
  Підковоподібна низькотемпературна піч використовувалася для підсушування солоду
Підковоподібна низькотемпературна піч використовувалася для підсушування солоду
Автор: Daily Mail
  Підковоподібна низькотемпературна піч використовувалася для підсушування солоду
Підковоподібна низькотемпературна піч використовувалася для підсушування солоду

Піч, найімовірніше, використовували для висушування пророщених зернових, вважають науковці. Аби добути карбоновані зерна, брали проби ґрунту в радіусі 2 м довкола печей. Змішували їх з водою. 1600-літній солод підіймався на поверхню.

Автор: Daily Mail
  Карбоновані зерна солоду знайшли на землі біля печі
Карбоновані зерна солоду знайшли на землі біля печі

"Досліджувана піч та карбоноване зерно розташовувалися поблизу кількох подібних печей, але поруч нема житлових приміщень. Це вказує, що під великомасштабне виробництво солоду виділили певну територію у поселенні. Вона була призначена для проведення свят і торгівлі", - кажуть науковці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пиво з дощу — як в Амстердамі рятуються від злив

"Пивовари на півдні Швеції уміли виготовляли солод на століття раніше, ніж вважали", - говорить дослідник з Шведського університету Лунда, доктор Мікаел Ларссон.

Раніше першими пивоварами, які масово виготовляли напій, вважали ченців монастиря Санкт-Галлен у Швейцарії. Вони варили напій у 800-х.

Британська пивоварна компанія Toast Ale налагодила виробництво пива з харчових відходів. Під час виготовлення напою використовують непотрібні окрайця, які викидають виробники сендвічів, а також залишки хліба з пекарень.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали пивний солод, якому 1600 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі