середа, 20 липня 2022 07:41

Розблокування експорту зерна: Путін висунув умову Заходу

Розблокування експорту зерна: Путін висунув умову Заходу
Президенти Росії та Туреччини на зустрічі в Ірані 19 липня. Фото: facebook.com/MIDRussia

Президент Росії Володимир Путін заявив, що його країна готова сприяти експорту продовольства з України, однак для цього Захід "має зняти обмеження" для постачання зерна з Росії.

Про це диктатор сказав під час візиту в Іран 19 липня, передає Le Monde.

"Ми сприятимемо вивезенню українського зерна, але ми виходимо з того, що всі обмеження, пов'язані з поставками російського зерна, будуть зняті", – сказав Путін журналістам у Тегерані після переговорів з президентами Ірану й Туреччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба про експорт зерна: ми на фінальній стадії

Також заявив, що для поліпшення ситуації на міжнародних продовольчих ринках, потрібно дозволити постачання російського зерна на експорт.

Додав, що "американці зняли обмеження" на постачання російських добрив на світові ринки.

Російські окупанти четвертий місяць блокують український експорт. 22 млн т зернових лежать у сховищах, Україна не може відправити їх на світовий ринок.

Однак Росія та Туреччина попередньо домовилися про розблокування постачання українського зерна через Чорне море. Але вони не погоджували це з Україною. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував допомогти з розмінуванням морського узбережжя біля Одеси та супроводжувати українські судна із зерном.

Україна є великою житницею для країн Близького Сходу та Північної Африки, які залежать від імпорту. Блокування портів Росією призведе до глобальної кризи голоду.

13 липня в Туреччині завершилися переговори України, Туреччини, ООН та Росії щодо розблокування українських портів та експорту зерна на міжнародний ринок. ООН очікує на позитивні заяви за підсумками переговорів у Стамбулі про експорт продовольства з України.

Зараз ви читаєте новину «Розблокування експорту зерна: Путін висунув умову Заходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі